Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Отслабване с диета и спорт

отслабване с диета и спортДиета и спорт

Това може би е най-добрата комбинация за всеки, който желае да бъде здрав, да изглежда добре и да се чувства комфортно в кожата си. Натовареният работен график, липсата на време за готвене или спорт, принуждава много хора да ограничат физическата си активност. Доста от спират дори да ходят – сутрин се качват в колата, слизат пред работното място, сядат на бюрото си, после се прибират в домът си отново с колата и сядат пред телевизора. Това е абсолютно заседнал живот. Лошото е, че с времето започваме да се чувстваме все по-лениви и желанието за движение е изчезнало.

Почти всеки човек има мотивация, за да влезе във форма. За дамите най-често това са нова половинка, среща със стари приятели, които изглеждат отлично, наближаване на голям празник или личен повод.

Бързи резултати

Тогава объркани в желанието за бързи резултати, се започват със строги диети или гладуване. Целият този стрес може и да доведе до бързо отслабване, но цялостната осанка се влошава – кожата губи блясък и се отпуска, тялото става някак меко, защото при гладуване организмът се самоизяжда като посяга първо към мускулите, мазнините обаче остават за най-накрая, косата започва да пада или цъфти, ноктите се чупят, появяват се торбички под очите и т.н. Причина за това е, че при недостиг на енергия, организмът спира да поддържа нежизненоважните функции – спира се подхранването на косата, ноктите, кожата и това води до влошаване на тяхното състояние.

Друг вариант е комбинирането на изтощителна диета и претренирането. Това е също толкова вредно, колкото и липсата на движение. Прекаляването с тренировките и честото натоварване, не позволяват на тялото да се възстанови пълноценно и да активира процеси на изграждане на мускули. Така, че не важи правилото „колкото повече, толкова по-добре“.

Защо да спортувате по време на диета

Най-добрият начин да намалите мазнините в тялото и да изглеждате атлетични, е да следвате балансирана диета и умерено физическо натоварване. Но защо е толкова важно да спортувате, докато сте на диета?

Причината е, че когато сте на диета, приемате ограничено количество храна и съответно хранителни вещества. Липсата на калории и енергия за организма го провокира да „посегне“ към вътрешните си резерви. Неговите „предпочитания“ са в последователността:

  • Гликогенът в черния дроб и мускулите – хранителното вещество, което дава най-бързо енергия, когато тя е нужна на организма;
  • Белтъчини – протеините, които се съдържат в мускулите са следващият източник на енергия за тялото. Когато не ги натоварвате, организмът ги смята за ненужни и съответно няма защо да ги запазва, а започва тяхното разграждане /катаболни процеси/.
  • Мазнини – едва, когато горните два източника са изчерпани или, когато възникнат условия /нужди/ за окисляване на мазнините, тогава те се използват за производство на енергия.

Както се вижда, за да не изгубите мускулите си /не говорим за мускули като на културистите, всеки има мускули, колкото и слаб да е/, трябва да ги натоварвате. Така ще накарате тялото да „мисли“, че са му необходими, за да оцелее индивида. По този начин няма да ги използва за гориво, а в условията на нужда от него ще премине директно на изгаряне на мазнините.

Именно това е нашата цел.

Затова отслабването с диета и спорт ще бъде относително успешно в зависимост от това колко балансирана е диетата и колко често ще спортувате.

Отслабване с диета и спорт
5 (100%) 2 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta