Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Захранване след диета

захранване след диетаКакво имаме в предвид под захранване след диета

В тази публикация става въпрос за захранване след диета, а не след гладуване. Много хора след като са приключили диетата си се запитват как да продължат да се хранят. Човек не може да е на диета цял живот. Начинът на хранене след диетата е критичната точка, която определя дали ще запазите постигнатото тегло или ще възвърнете старите си килограми плюс още няколко. За да избегнете този негативен ефект е нужно да направите захранване след диетата и да продължите с принципите на здравословното хранене. Ако до момента сте спазвали принципа на разделното хранене, може да видите статията хранене след 90 дневна диета.

За и против захранването след диета

Положителните страни на захранването след диета са, че спомага за задържане на постигнатото тегло. Представлява и плавен преход към нормалното хранене.

Естествено, след като сте ограничавали храната си или сте лишавали организма си от някое хранително вещество, например въглехидрати, след като започнете да се храните нормално, е възможно да качите отново 1-3 кг. Всичко е строго индивидуално при всеки човек.

Подходящо ли е за вас захранването след диета

Този хранителен режим се препоръчва за хора, които са били на диета.

Ефикасно ли е захранването след диета

Правилното захранване след диета е много полезно за здравето. С него не натоварвате изведнъж стомаха, след като седмица или две сте приемали ограничено количество храна. Преяждането веднага след края на диетата може да бъде сериозен стрес за тялото.

Като цяло захранването след диета не се различава много от нея. Единствено количеството храна е по-голямо. Важно е да следвате някои препоръки:

  • Не забравяйте да пиете вода;
  • Не преяждайте, опитайте се да се храните на равни интервали от време с определени порции. Правете ги по-малки, тъй като малкото храна по време на диетата е довела до свиване на стомаха, така че и от малко ще се заситите.
  • По възможност избягвайте тестените изделия – от време на време може да си позволите нещо любимо като вафла, сладкиш, парче торта;
  • Може да си позволите да хапвате на корем понякога – празник е, на гости сте и т.н., но през следващия ден минете на разтоварващ режим – течности, плодове и зеленчуци.
  • Опитайте се да не пържите и панирате храната си. Може да си приготвяте омлети на тиган с незалепващо покритие, печете на скара, фурна, задушавайте.
  • Намалете солта. Естествено, че не може без нея, но количествата, които консумираме обикновено са много над здравословните норми. За да не бъде храната безвкусна добавяйте подправки. Чесънът е отличен заместител на солта. С течение на времето ще свикнете с вкуса на храната и тя ще ви е приятна.
  • Приемайте бавни въглехидрати /варива, пълнозърнест хляб, овесени ядки и други/, протеин /месо, млечни продукти, ядки и други/, полезни мазнини като Омега-3,6,9, фибри /цели плодове и зеленчуци/, витамини и други.

Лесно ли е захранването след диета

Захранването след диета едва ли представлява трудност, все пак досега сте били на диета. Приемането на по-голямо количество храна е „сигнал“ за тялото, че лишенията са свършили и усвоява пълноценно всеки грам хранителни вещества, които консумирате. Това естествено довежда до покачването на 1-3 кг., при всеки човек е различно.

Евтино ли е захранването след диета

Дали е евтино захранването след диета, основно значение имат храните които се консумират. Ако приемате чисто пилешко месо, филета, салати, морски дарове и риба, вместо кренвирши, свинско и субпродукти, „цената“ на захранването след диета ще е висока.

Захранване след диета
4.33 (86.67%) 12 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
1 Comment
  1. Аз имам въпрос за захранването,колко време трябва да продължи?АКо диетата ми е 3-дневна например?Чувала съм,че захранването трябва да е горе-долу толкова дълго колкото е била диетата.Вярно ли е?

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta