Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Кардио тренировка – ІІ-ра част

кардио тренировка втора частВ първата част на темата разгледахме основите на кардио тренировката, а в тази ще разгледаме конкретни упражнения.

Важно е преди да пристъпите към каквото и да е натоварване, да разгреете. Именно то е отговорно, за да се вработят всички системи и мускули, да ги подготвите за предстоящото натоварване. Разгръщането на дихателната, сърдечно-съдовата и нервната система.

Тичане

Това може би е най-старият познат начин за трениране с аеробен ефект. Не изисква специална подготовка и оборудване. Като минус на тичането може да се посочи, че не е подходящо за хора с наднормено тегло, тъй като значително се натоварват ставите.

Скачане на въже

Много добро кардио упражнение, което разгръща потенциала на всички системи. Освен това действа укрепващо на коремните мускули, които трябва да осигурят стабилност при подскоците. Разходът на енергия е голям.

Ако нямате въже, може само да имитирате въртене с ръцете и да подскачате.

Каране на колело

Дали ще бъде на открито или в зала /велоергометър/, няма значение, тъй като е монотонно натоварване. То не изисква подготовка и натоварва дупето и бедрата.

Плуването

Това е изключително добър избор. Еднакво ефективно натоварва силово мускулите и всички системи. Подходящо е за хора с наднормено тегло или травми. Като недостатък може да се посочи, че студената вода охлажда тялото, а за да се предпази от измръзване, то се опитва да задържи мазнините. С други думи изгарянето на мазнини е затруднено, но отслабващият ефект върху цялото тяло е отличен.

Степ аеробика

Интензивна аеробна тренировка, която натоварва значително тялото. Състои се от серия комбинирани движения на ръцете, краката и тялото. Ефективността на степ аеробиката е висока.

Качване на стълби

Лесно достъпна и много натоварваща кардио тренировка. В началото започнете с бавно изкачване, като постепенно увеличавате скоростта. Съвсем скоро ще започнете да тичате по стълбите като прескачате по две стъпала.

Танци

Една много приятна и ефективна кардио тренировка са танците. Няма значение в какъв стил, важно е да се движите енергично и да повишите пулса си.

Което и кардио упражнение да изберете, трябва да се екипирате подходящо. Най-важната част са обувките, те подкрепят стъпалото и глезена и ги предпазват от травми.

Естествено, тук също има митове и разбулени тайни. Някои от тях са:

  • Колкото повече кардио правя, толкова по-бързо ще отслабна. Използването единствено на кардио тренировката като начин за отслабване не дава резултати, ако хранителният план не е съобразен с целите.
  • Тежестите увеличават ефекта от кардио тренировките.
  • Мога да ям мазни и пържени храни, а след това ще изгоря калориите с тренировка. В интерес на истината една чаша портокалов сок ще „изгорите“ с 30 минути кардио.
  • Продължителното кардио е по-ефективно от краткото. 10 минути кардио ви се виждат малко и затова го прескачате? Въпреки това си е доста изтощително.
  • Може да правите няколко неща, докато тренирате аеробно. Не са малко хората, които четат списание, докато въртят педалите на колелото във фитнес салона. Липсата на концентрация действа негативно върху ефекта от кардио тренировката.

Кардио тренировката е доказано ефективен начин за редуциране на мазнините и оформяне на релефно тяло. Също така се повишава тонуса и настроението.

Кардио тренировка – ІІ-ра част
5 (100%) 1 vote
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta