Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Защо не мога да отслабна

zashto ne moga da otslabnaПричините за провала на диетите за отслабване

Защо не мога да отслабна? Това е въпросът на много хора, опитали се да отслабнат, но с незадоволителен или никакъв успех. Разбира се, за всичко си има причина. В настоящата статия ще разгледаме някои от тях.

  • Първо – Бързи диети. Тук трябва да разграничим невъзможността за трайно отслабване или липсата на каквото и да е намаляване на теглото. Що се касае за бързите диети, проблемът е в краткотрайният им ефект и негативите, които носят за организма.

Причина за това е, че при рязко намаляване на храната, организмът забавя обменните си процеси (метаболизъм) и влиза в т.нар. „икономичен режим“.

Колкото повече намаляваме храната, толкова повече се забавят темповете, с които отслабваме, а свалените килограми в голяма част са вода и мускули.
В момента, в който се върнем към нормалното си хранене, организмът усвоява всяка поета калория и директно я складира като мазнинни запаси, за да може в случай на глад, да подсигури оцеляването си. Като резултат се сблъскваме с йо-йо ефекта. Напълняваме отново, но този път сме по-пухкави и меки отпреди. Това може би е най-малкият негативен ефект от този род диети.

  • Второ – Лоша диета. Когато смятаме диетата си само според калориите, но не от какъв източник са, често се случва да не отслабваме. Например в 100 г слънчогледово олио има 900 калории, това са калориите, които се хапват със салата и основно ястие с месо и зеленчуци. Затова не е без значение от къде си набавяме калориите.

Наблягането само на нискокалорични диети или пък само на плодове, също може да не доведе до желаните резултати. В първият случай имаме силен недостиг на енергия, отпадналост, лошо настроение, виене на свят и т.н. Във вторият имаме прекаляване с бързи въглехидрати, които ако не се изгарят, водят до напълняване.

  • Трето – Здравословни проблеми. Когато човек спазва диета с калориен недостиг (по-малко от нужните калории на ден), спортува и приема достатъчно течности, съвсем закономерно трябва да започне процес на отслабване. В случай, че това не се стане, трябва да се потърсят пречките за намаляване на теглото. Консултацията с лекар обикновено дава светлина върху въпроса. Често причината е в проблем с щитовидната жлеза. Не бихме се ангажирали с конкретни диагнози, не би било и редно, затова изследванията и лекарското мнение са задължителни.

Както виждате, това дали ще отслабнем или не, е заложено в самите нас. При желание и постоянство има резултат, при нежелание – има извинения.

Стотиците диети дават свобода на всеки да намери в тях любимите си храни и да успее да отслабне. Постоянството е основен фактор, а също така и мотивацията. Както казахме, краткотрайният ефект на бързите диети не решава проблема с килограмите за дълго време. Най-подходящата за вас диета се превръща в начин на живот, а не във временно решение.

Защо не мога да отслабна
4.33 (86.67%) 3 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta