Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

8 грешки, които ще Ви направят Дебели

vredni hranitelni naviciОтслабването като нормален физически процес, се осъществява при определени условия. За да можем да контролираме теглото си и съответно начинът, по който изглеждаме, трябва да познаваме собствените си слабости и как те ни пречат.

Какво пречи на отслабването?

Причините са част от ежедневието ни, а ние дори не ги осъзнаваме. Това са вредните хранителни навици:

  • Бързото хранене – липсата на време за спокойно хранене ни кара да хапваме на крак или изобщо да не ядем. При първия удобен случай преяждаме и то много бързо. Тогава дори не усещаме вкуса на храната, нито дали е топла или студена, просто искаме да спрем стържещото чувство в стомаха. Решението на проблема може да не е лесно, но не е и невъзможно. Планирането на времето за хранене или носенето на храна, например банан или домашно приготвен сандвич, може да ни спаси от вълчия глад.
  • Преяждането – прекаляването с храната, дори когато сме се заситили, може да се превърне в навик. Искаме да изядем всичко, което сме си сложили в чинията, без значение дали сме гладни още. С това непрекъснато преяждане, стомахът се разширява трайно и с всеки следващ път, ще е необходимо още повече храна, за да се заситим. Решението е в постепенното намаляване на порциите, което с времето намалява обема на стомаха. Така е необходимо по-малко храна, за да бъдем сити, което означава и по-малко калории.
  • Лакомията – още от малки ни повтарят „сега това залче ли ще оставиш, нали не искаш другите деца да те преборят“. И послушни, изяждаме всичко сложено пред нас. Това с времето се превръща във вреден навик, който пречи на отслабването и поддържането на нормално тегло. Начинът да се преборим с него е да слагаме малки порции в чинията си. Така шансът да изядем всичко преди да сме преяли е по-голям. Ако все пак усещаме глад  или се колебаем дали да си сложим още, е по-добре да изпием чаша вода.
  • Вината – започнали сме диета, обаче много ни се хапва нещо сладко, устояваме, но колегата има рожден ден и си вземаме един бонбон, после едно парче торта и махваме с ръка „е, днес няма да съм на диета“, обаче на следващия ден гладът за сладко се е върнал с пълна сила и прекаляваме отново. Така се пускаме по течението и затваряме порочния кръг на вината. Преодоляването й не е толкова трудно, просто когато решим да сме на диета или да продължим с режима си, започваме веднага. Отлагането често проваля начинанието, защото идеален момент няма.
  • Объркване на жаждата с глад – може би ви се струва странно, но е факт. Когато сме жадни, но сме заети например с работа и игнорираме тази нужда, но в чекмеджето „за спешни случаи“ има пакетче солети, неусетно докато сме втренчени в екрана, изяждаме всичко. Подобно на „спешните солети“ на бюрото или до него, трябва винаги да имаме шише с вода. Така жаждата ще бъде утолена и няма да приемаме излишни калории.
  • Скуката – седим си пред телевизора, но нещо ни човърка, нервно (скучно) ни е, след пакетче семки, проблемът вече е решен. Желанието „да правим нещо с ръцете си“ не е задължително да бъде само след спиране на цигарите, а и от чиста скука. Вместо вредна храна може да си нарежем зеленчуци или да си направим чипс от плодове. Той се прави като се нарязва на тънко, например портокал (заедно с кората), шайбите се подреждат в тавичка върху хартия за печене, намазват се със захарен сироп и се пекат на слаба фурна, докато станат на чипс (обикновено са необходими няколко часа).
  • Машинално хапване – не говорим за храненето сутрин, обед и вечер, а за онази храна, изядена така, помежду другото. Сутрин с кафето – сладкишче, след обяд – вафличка, вечер с биричката – пържени картофи, пред телевизора – солети, чипс и т.н. Много удачен вариант е да замените излишните храни с по-полезни техни варианти. Вместо да купуваме пакетирани десерти, може да си ги приготвим вкъщи и изобщо следването на идеята, ако не е домашно приготвено – да не се консумира, е почти сигурно, че ще се освободим от този навик.
  • Емоционално хранене – когато ни е нервно, притеснени сме, ядосани и други емоционални състояния, сме по-податливи на често хапване и то без да сме гладни. Прекаляването най-често става с вредна храна – дъжнк фууд, чипсове, сладкиши и т.н. За решението на този проблем може да прочетете в статията ни „Емоционално хранене – не мога да спра“.

Това са само част от вредните навици, които пречат на отслабването. Ако се научим да ги контролираме или още по-добре да ги спрем, то ще влезем във форма, толкова бързо, че ще се изненадаме. След като организмът изхвърли всички ненужни вещества, метаболизмът започва работа на пълни обороти, подобряваме фигурата и здравето си.

8 грешки, които ще Ви направят Дебели
4.63 (92.5%) 8 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta