Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Спирулина – мощен източник на здраве

spirulinaКакво представлява спирулина?

Отдавна е доказано, че животът на планетата ни в голяма част се дължи на тези микроскопични растения – водораслите. В настоящата публикация ще обърнем заслужено внимание на един техен представител, а именно спирулина. Тя принадлежи към т.нар. суперхрани. Характерно за тях е, че в малко количество се съдържат изключително много полезни вещества в концентриран вид.

Спирулина е микроскопично синьо-зелено водорасло, което се развива в леко солените води на езерата. Не това е забележителното при тях, а какво съдържат.

Състав на спирулина

В 100 г суха маса от водораслото се съдържат:

 • Огромно количество протеини – около 60-70% от веществата в спирулината. Протеините се усвояват по-бавно от организма, поради което създават чувство за ситост.
 • Незаменими аминокиселини. Те са основната „суровина“ за изграждане на мускулна маса и много тъкани.
 • Витамини – А, В1, В2, В6, В12, Е, Д и К.
 • Различни фитонутриенти.
 • Мощни имуностимуланти като син фикоцианин. Той е с изразено действие срещу раковите клетки.
 • Минерали като желязо, манган, магнезий, калций, фосфор, йод, селен и цинк.
 • Омега-3 и омега-6 мастни киселини. Те са есенциални и много полезни за организма. Подпомагат дейността на сърдечно-съдовата система, намаляват нивата на лошия холестерол и понижават риска от атеросклероза.
 • Пробиотици – благодарение на тях се регулира дейността на стомашно-чревния тракт. Възстановяването на естествената чревна флора се отразява върху цялостната функция на организма и начинът, по който изглеждаме.
 • Хлорофил и захариди. Благодарение на хлорофила се възстановява алкалното равновесие в тялото.

Ползи от приемането на спирулина

 • Както виждате, те са изключително ценни заради разнообразието и концентрацията на полезни вещества. Още от далечни времена се е използвала като традиционен продукт за хранене (главно в Япония). Освен като храна, спирулината се прилага и като натурален лек. Доказано е, че помага при състояния като отслабена памет, хронична умора, висок холестерол и кръвно налягане, понижен имунитет, проблеми с кожата като псориазис, алергии, белодробни заболявания и дори депресия.
 • За активните хора – спортуващите или просто с натоварено ежедневие, приемането на спирулина оказва положително въздействие. Тя улеснява здравословното отслабване и подобрява начинът, по който изглеждаме. Разбира се, използвана като самостоятелно средство едва ли ще доведе до желаните резултати, но е ценен съюзник.
 • Основната цел, с която голяма част от хората приемат спирулина, е мощната й стимулация върху имунната система. Тя подобрява съпротивителните сили на организма и подпомага бързото възстановяване след боледуване.
 • Водораслото съдържа около 50 пъти повече желязо, отколкото спанака. Затова приемането на спирулина е силно препоръчително при състояния като желязодефицитна анемия.

Рискове при консумацията на спирулина

Разбира се, в природата всяко нещо, което носи ползи, крие и рискове. Състояния като лупус, множествена склероза, метаболитни заболявания или бременност, задължително трябва да се консултирате с лекар преди да консумирате водораслото.

 

 

Спирулина – мощен източник на здраве
3.67 (73.33%) 3 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta