Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Натурален (черен) шоколад – ползи и вреди

cheren shokoladШоколад по време на диета

Натуралният шоколад е с високо съдържание на какао. В зависимост от видът, може да варира от 70 до над 90%. При него е характерен по-горчивият вкус, именно заради високото съдържаниe на какао, намаленото количество захар и липсата на мляко.

Има редица митове за консумирането на натурален или още често наричан „черен“ шоколад. В настоящата публикация ще изложим съставът му, как се отразява на здравето ни консумирането му и как да го използваме.

Състав на натуралния шоколад

  • Какао – естествена суровина, произведена от какаови ядки.
  • Теобромин – мощен антиоксидант и лек стимулант на нервната система.
  • Протеини, въглехидрати и мазнини в следните количества.
Продукт 100 г

Калории

Протеини (г)

Въглехидрати (г)

Мазнини (г)

Натурален шоколад 70%

610

8

50

44

Натурален шоколад 54%

560

5

60

35

Ползи от консумирането на черен шоколад

  • Какаото е основна суровина за приготвяне на черен шоколад. То е мощен антиоксидант, който предпазва клетките от преждевременно окисляване и остаряване.
  • Според редица проучвания, шоколадът повишава нивата на хормона на щастието като едновременно с това понижава този на стреса.
  • В какаото се съдържа теобромин, който е основно активно вещество. Той е природен диуретик и повишава настроението.
  • Регулира до определена степен кръвното налягане. Разбира се, само на консумация на шоколад за целта не бива да се разчита.
  • Облекчава предменструалния синдром.
  • Намалява симптомите на депресия.

Рискове от консумирането на натурален шоколад

Шоколадът, дори и натурален е висококалорична храна. Освен това съдържа мазнини и създава пикови стойности в нивата на кръвната захар. Поради тази причина не бива да се прекалява с консумирането му.

Как да използваме натуралния шоколад

Черен шоколад може да се консумира по най-различни начини – директно, вложен в печива, десерти, мелби и т.н.

По време на диета нерядко се случва да имаме „пристъп“ за сладко. Тогава черният шоколад е правилния избор. Това е така, защото за приготвянето на млечния се ползва много мляко (на прах, соево и т.н.), а в белият дори няма какао. За неговото приготвяне се ползва какаово масло, а калориите са в пъти повече, отколкото при черния шоколад.

Все пак шоколадът не е чак такова зло, за каквото го смятаме. Консумирано в мярка – 1-2 парченца от време на време, няма да навреди на фигурата и здравето.

Тук е важно да подчертаем, че ползите за здравето не се увеличават пропорционално с количеството шоколад, напротив. Изяждането на половин шоколад дневно не само, че не помага, а и вреди.

Натурален (черен) шоколад – ползи и вреди
4.36 (87.2%) 75 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
1 Comment
  1. Naistina e perfekten pri konsumaciq po vreme na dieta 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta