Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Диетата на Дюкан – част 1

dukan dietaКакво представлява диетата на Дюкан

Това е диета, придобила особена популярност през последните години. Някои от последователите й се кълнат, че това е единствената диета, която им действа, а за други е поредната неуспешна. Дали за вас ще бъде такава? В поредица от две части подробно ще разгледаме режимът на Пиер Дюкан, а в отделна публикация ще ви предложим и рецепти.

Диетата на Дюкан е разделена на 4 етапа – ударен, смесен, преходен и стабилизиращ

 • При ударния етап се консумират само храни, богати на чисти протеини. Това са месо /не всички видове/, яйца, млечни продукти, риба.
 • При смесения период към чистите протеини се добавят и зеленчуци.
 • Следващият е преходния период, който се явява и доста разнообразен по отношение на храните.
 • Последният, стабилизиращ период се състои в препоръки за хранене след постигане на желаното тегло.
По-надолу в статията ще разгледаме в детайли всеки етап, позволените храни и съветите за продължителността.

За и против диетата на Дюкан

Много от последователите на диетата са се уверили в нейните плюсове и минуси, при някои хора превес имат положителните страни, а при други – отрицателните. Ние ще се опитаме да погледнем обективно на всички „за“ и „против“ диетата на Дюкан.

 • За – води до бързо отслабване, изключва гладуването, предлага засищащо меню и ускорява изгарянето на мазнините.
 • Против – в първият етап разнообразието на храните е сведено до минимум, вегетарианците и веганите не могат да спазват такъв режим, еднообразието отказва много желаещи да отслабнат, често се появява запек.

Подходяща ли е за вас диетата на Дюкан

Здравите хора, които не страдат от хронично заболяване, не са бременни или кърмят, могат да спазват диетата на Дюкан. Причината да не е подходящо за кърмещи жени е ограниченото хранително меню, което лишава организма на майката и бебето от ценни хранителни вещества.

Ефикасна ли е диетата на Дюкан

В този раздел ще направим по-подробен преглед на всеки от етапите от диетата на Дюкан

Ударен период

Неговата същност е в консумирането само и единствено на белтъчини /протеини/. Разрешените продукти може да се консумират, докато се заситите, може и да ги смесвате. Източници на белтъчини, които са позволени са:

 • Месо – пилешко и телешко;
 • Риба – всякаква, прясна, охладена, замразена или консервирана в собствен сос;
 • Морски дарове;
 • Мляко и млечни продукти – нискомаслено кисело и прясно мляко, обезмаслена и обезсолена извара, нискомаслено и обезсолено сирене;
 • Яйца – ограничете приема на жълтъци до 10 бр. седмично.
През този период се препоръчва приемането на течности около и над 2 литра дневно, за да се изчисти организма от отпадните вещества. Естествено, освен определянето на храните, начинът им на приготвяне е много важен момент. Може да избирате между варене, печене на фурна, скара или сух тиган, задушаване.

Без пържене и паниране, както и добавяне на каквато и да е мазнина. За овкусяване на ястията може да ползвате различни растителни подправки, но внимавайте с количеството на солта.

Продължителността на ударния период се определя от теглото, което е над желаното/нормата и варира между 2 и 10 дни. Ориентировъчно:

 • Над 10 кг. в повече – продължителността е между 5 и 10 дни;
 • Около 5 кг. в повече – продължителността е между 2-5 дни.
Минималното време е 2 дни, за да може организмът да се мобилизира да ползва запасите си от мазнини за производство на енергия. Максималното време на ударния период е 10 дни, след което се преминава към втория етап – смесеният.

Смесен етап или същинско отслабване

Освен чистите протеини, които продължават да се ползват и тук, се добавят и зеленчуци. Препоръчително е да не ги смесвате, а да следвате схема, при която определен брой дни приемате само протеини и в същият брой дни – зеленчуци. Отново в зависимост от теглото, което целите да свалите се препоръчват следните варианти:

 • 1/1, т.е. единият ден се приемат протеини, а на следващия зеленчуци. Тази схема е подходяща за хора, които имат по-малко от 10 кг. за сваляне;
 • 2/7 е подходящ за хора с малко килограми;
 • Като най-ефективен според проучванията е схемата 5/5, т.е. 5 дни се приемат белтъчни храни, а следващите 5 зеленчуци.
Като казваме, че в този период са позволени и зеленчуци, трябва да уточним, че не всички видове са подходящи. Не се препоръчват:
 • Картофи;
 • Царевица;
 • Цвекло;
 • Моркови;
 • Бобови култури;
 • Зърнени култури.
Съдържанието на въглехидрати и нишесте в тях е по-високо в сравнение с останалите, затова пък на корем може да си хапвате марули, китайско зеле, домати, краставици. Подправяйте със свежи зелени подправки и чесън. Употребата му отчасти замества необходимостта от сол за хората, които обичат по-солените гозби. Продължителността на смесената фаза продължава, докато постигнете желаното тегло.

В следващата част на темата („Диета на Пиер Дюкан  – част 2“ ) ще разгледаме останалите два периода от диетата, съвети за успешното й спазване, лесна ли е и какво ще ни струва тя.

Диетата на Дюкан – част 1
4.27 (85.38%) 26 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta