Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Колко калории има в едно яйце

калории яйце

Колко калории има в едно яйце

Яйцата са много често използван продукт в родната кухня. Освен това са и много популярни сред спортистите и хората, занимаващи се със здравословно хранене. Причината е, че в малката черупка се съдържат много полезни хранителни вещества. Естествено, тяхното количество се променя в зависимост от големината на яйцето, видът му /кокоше, пуешко, гъше/, начинът на приготвяне и т.н.

Хранителен състав на 100 г кокоше яйце в суров вид:

 • 143 калории.;
 • Мазнини – 9,50 г;
 • Протеини – 12,50 г;
 • Въглехидрати – 0,70 г;
 • Натрий – 140 г;
 • Калий – 140 г;
 • Вода – 75 мл.;
 • Витамини А, Е, група В, К и други.

Да си приготвите здравословно, вкусно и бързо ястие – няма по-добър продукт от яйцата. Може да се консумират дори по време на диета, заради високото съдържание на протеини и ниското на въглехидрати. Често присъстват в менюто на протеинова диета.

Много от хората на диета предпочитат да ползват само белтъка, тъй като основното количество протеини се съдържа именно там, докато мазнините, както и витамините, предимно са в жълтъка. Отново в жълтъка се съдържа и много важното вещество холин – 1 г на яйце. Той е много важен за правилното развитие на мозъка и е добре да се приема от бременни или кърмещи жени.

Както казахме по-горе различните по големина яйца, както и видът им определят съдържанието на хранителните вещества.

Видове яйца и техните показатели

 • Сурово кокоше яйце – 143 калории, 12,5 г протеин, 9,50 г мазнини и само 0,70 г въглехидрати;
 • Белтък /100 г/ на сурово кокоше яйце – 52 калории, 10,10 г протеин, 0,17 г мазнини и 0,73 г въглехидрати;
 • Жълтък /100 г/ на сурово кокоше яйце – 322 калории, 16 г протеин, 27 г мазнини и 3,60 г въглехидрати;
 • Сурово патешко яйце – 185 калории, 12,8 г протеин, 14 г мазнини и 1,45 г въглехидрати;
 • Сурово гъше яйце – 185 калории, 14 г протеин, 13 г мазнини и 1,30 г въглехидрати.

Ако разгледаме хранителният състав на яйцата и спрямо начинът им на приготвяне, нещата ще изглеждат така /за 100 г/.

Съдържание на калории след сготвяне

 • Пържено – 196 калории, 14 г протеин, 15 г мазнини и 0,80 г въглехидрати;
 • Сварено – 155 калории, 13 г протеин, 10,6 г мазнини и 1 г въглехидрати;
 • Бъркани – 155 калории, 11 г протеин, 12 г мазнини и 0,6 г въглехидрати;
 • На очи – 140 калории, 12,5 г протеин, 9,50 г мазнини и 0,7 г въглехидрати;
 • Сушено – 600 калории, 50 г протеин, 44 г мазнини и 1,5 г въглехидрати.

Освен неоспоримо забележителният си хранителен състав, яйцата са обект и на сериозни дискусии относно полезността им. Те са нарочени като храна, която повишава нивата на холестерол в кръвта, е преносител на салмонела и е алерген.

Яйцата и холестерола

При хора, които имат висок холестерол, се назначава специална диета, в която задължително са забранени или силно ограничени яйцата. Причината е, че в жълтъка на едно голямо яйце се съдържат около 2/3 от препоръчителната дневна доза холестерол – 300 мг. В отричането на яйцата при висок холестерол има и известна доза заблуда, тъй като холестеролът се произвежда основно в черния дроб. Прекомерната консумация на тестени и захарни изделия довежда до отделянето на голямо количество бързи захари, които не са необходими на организма. Така те се отлагат в черния дроб и се трансформират в наситени мазнини. Ако имате проблем с холестерола може да погледнете диета при висок холестерол.

Яйцата и риска от салмонела

Салмонела са патогенни бактерии, които се предават на яйцата чрез фекалиите на птиците, които ги снасят. Това най-често става при механична повреда на черупката – леко пукване на черупката е достатъчна, за да се зарази яйцето. За справяне с проблема силно се препоръчва да не се консумират сурови, а да се подлагат на продължителна термична обработка.

Алергии

Алергията към яйца се наблюдава предимно в детска възраст. Това е и причината тази храна да се въвежда постепенно в менюто на малкото дете и то след навършване на определена възраст. Счита се, че белтъка е алергенът в яйцето и затова се започва с жълтъка.

Добре приготвеното яйце не представлява никакъв риск за здравите хора и е отлично средство за набавяне на ценния протеин.

Колко калории има в едно яйце
4.48 (89.68%) 31 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta