Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Колко калории има в 100гр боб

bobЗрелият фасул или по-известен у нас като боб, е бобово растение, широко ползвано в родната кухня. Той традиционно се приготвя често и е задължително да има ястие на коледната трапеза, приготвено от боб.

Хората, които се стремят да се хранят здравословно и балансирано имат нужда от повече информация относно хранителния състав на консумираните продукти. В настоящата публикация ще разгледаме зрелият фасул.

Видове боб

Към днешна дата са класифицирани около 170 различни сорта боб. Те се различават по размера, формата и цвета на шушулките и бобчетата. Патентован в България е сортът смилянски фасул. Той е много харесван и често се приготвя.
Като най-популярен в световен мащаб може да се посочи, че е червеният.

Калории в боба

В зависимост от вида и начина на приготвяне, бобът съдържа различно количество хранителни вещества. Като най-известни ще разгледаме

Вид боб в сварено състояние (за 100гр) Калории (kcal) Протеин (г) Въглехидрати (г) Мазнини (г)
Червен боб 130 7 25 0
Бял едър боб 140 9 25 0,3
Черен боб 130 9 23 0,5

Съдържащите се в боба въглехидрати са с нисък гликемичен индекс, т.е. не оказват съществено въздействие върху секрецията на инсулин. Обработването в храносмилателната система става бавно, тъй като е богат източник на баластни вещества /фибри/.

Ползи от боба

  • Консумирането на зрял фасул носи полезни за организма вещества – белтъчини, бавни въглехидрати, витамини В6 и В9, магнезий, цинк, фосфор, желязо, селен.
  • В случай, че спазвате диета за отслабване може да си позволите боб не повече от 1 път седмично, гарниран само със зелена салата или от други НЕнишестени зеленчуци.
  • Именно чрез зрелият фасул вегетарианците и веганите могат да си набавят така важният протеин. Големи количества от това вещество има в месните продукти, млечните изделия и яйцата, които по разбираеми причини не присъстват в менюто им.

Вреди от боба

Бобът, както всяка друга храна има положителни и отрицателни страни. За да сме обективни в представянето на информацията за продукта, трябва да посочим и негативите от консумирането или по-точно от прекомерното приемане на боба.
Не е мит, че след яденето на боб се получава подуване на стомаха и газове. В готварската практика е намерено решение или по-точно начин за намаляване на тези странични ефекти. Предварителното накисване и смяната на водата, след като фасулът е кипнал, е тънкост, която определено намалява образуването на газове и подуването на стомаха.
Причина за стомашно-чревните разстройства, които са възможни, се дължат на веществото лектин фитохемаглутинин. Именно то се съдържа в най-големи количества в бобовите кълнове, затова не се препоръчва да се консумират.

Бобът се консумира по нашите земи от далечни времена, традицията да се приготвя за Коледа продължава и до днес. Ястията, които може да се приготвят от него съвсем не се изчерпват до боб чорбата. Идеален е за плънка на сухи чушки, запечен на фурна и салата.

Колко калории има в 100гр боб
4.59 (91.72%) 29 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
1 Comment
  1. Zdravejte tazi statiq za boba e istina naistina tova e edna super hrana

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta