Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Колко калории има в 1 суши

sushiИстория на сушито

Сушито започва своята история като риба, съхранявана с ориз в обезвъздушено пространство. Нейното предназначение било да се консумира в продължение на цяла година и да набавя ценни протеини и важни мазнини.

Приготвяли я от филето на рибата, покрито с ориз и притиснато с камък.
След 2 месеца отлежаване тя била готова за консумация, но без ориза. Той се изхвърлял.

По-късно се появили и други видове, които се различавали с това, че сушито започвало да се консумира полуготово и то заедно с ориза, т.е. той вече бил част от храната, а не само като средство за ферментация.

В крайна сметка към днешна дата има много различни видове суши, в които са включени разнообразни съставки.

Видове суши

 • Нигири – рибни парчета, поставени върху топки ориз, обикновено две, понякога има добавено и печено водорасло – нори. Именно то придържа рибата и ориза заедно и изглежда красиво.
 • Сашими – тънки филийки риба – сурова, консервирана или готвена, най-често се сервира с уасаби сос.
 • Хосомаки – суши с много малко ориз, завито във водорасло – нори.
 • Темаки – ръчно завито суши, пълно с разнообразни съставки.
 • Футомаки – суши с дебела плънка, завито в нори. Съдържа разнообразни продукти.
 • Урамаки – при това суши водораслото е вътре в плънката.

Калории в сушито

Както стана видно, за приготвянето на суши традиционно се ползват морски продукти – риба, водорасли и други, както и ориз. Комбинацията между съставките определят енергийната стойност на една порция суши.

Все пак ще разгледаме някои видове суши, заедно с хранителните стойности, които имат, за да се ориентирате до колко може да помогнат или навредят на фигурата ви. Данните се отнасят за 100 г суши:

Вид суши (за 100гр) Калории (kcal) Протеин (г) Въглехидрати (г) Мазнини (г)
Суши с риба тон 250 7 24 9
Суши със сьомга и скариди 160 6 25 4
Вегетарианско суши с кафяв ориз 110 2 20 2
Суши Нигири със сьомга 200 9 20 8

Ползи от сушито

 • Без съмнение наличието на риба и морски дарове е полезно за здравето, но начинът им на приготвяне поставя много въпросителни. Суровата риба крие рискове, които ще разгледаме по-надолу в публикацията, а сега ще видим ползите от консумирането на суши.
 • Съдържанието на различни видове риба и особено риба тон, която е богата на протеини, прави сушито подходящо, когато сте на диета и целите набавяне на оптималните количества от това вещество.
 • Рибите като сьомгата, които се причисляват към по-мазните, съдържат много ценни мазнини – Омега-3. Те са незаменими за човешкия организъм, тъй като не може да ги произведе сам. Тези мастни киселини оказват положително въздействие върху сърдечно-съдовата система, нервната система, намалява нивата на кръвната захар, регулират нивата на холестерола като увеличават това на добрия за сметка на лошия, намаляват риска от развитие на Алцхаймер.
 • Печените водорасли, които при някои видове суши се ползват за обвивка, а при други за плънка, са богат източник на калций и белтъчини. Освен това те съдържат витамин А, С и витамини от група В.

Вреди от сушито

 • Естествено, едва ли има храна, която носи само ползи. Негативите при консумацията на суши е, че в рибата и морските дарове се съдържа живак. Той е в повишени количества при хищните риби като риба меч или тон.
 • Тъй като основната форма, в която рибата фигурира в сушито е суровата, то рискът от приемане на патогенни микроорганизми е голям. Спазването на отлична хигиена по време на целия процес – от улавянето до сервирането, е много важно.

Всяка храна има своите плюсове и минуси, всеки от тях се променя в различните условия. Дали сушито е полезно? Да, неоспоримо продуктите, от които е направено имат полза за здравето! Дали носи рискове? Да, рисковете са налице, що се отнася до съхраняването и приготвянето му.

Колко калории има в 1 суши
4.91 (98.18%) 33 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta