Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Отслабване с бягане

otslabvane s biagane

Бягането е една от най-разпространените кардио тренировки. Това е така, защото освен, че е естествено движение на тялото /нашите прадеди са бягали, за да уловят храната си/, то не изисква кой знае каква подготовка.

Ползи от бягането

Отлично натоварва цялото тяло и подпомага разгръщането на дихателния капацитет и сърдечно-съдовата система, прави тялото издръжливо на натоварване и активира изгарянето на мазнините. Последният процес е възможен само във аеробна среда, т.е. при наличието на кислород. Докато тичате, дишането, пулса, а оттам и кръвообращението се повишават. Доставянето на хранителни вещества и кислород до тъканите се подобрява и мазнините се включват в процеса за добиване на енергия.

Естествено, както и всяко друго физическо натоварване, така и при бягането има някои основни правила и съвети, които го правят по-ефективно за тялото.

 • Не бързайте. Състезавайте се само със себе си. Бягането трябва да започне с бавно темпо, като задължително преди това сте разгрели добре тялото си. Така ще ги подготвите за предстоящото натоварване и ще намалите риска от травми.
 • Изберете познат маршрут, за който знаете, че не е много натоварен с улично движение и най-вече кучета. Знаете, че в България бездомните животни са много и често се движат на глутници точно по парковете и алеите.
 • По-горе казахме, че не ви трябва сериозна подготовка, но що се отнася до подбирането на подходящи спортни обувки и дрехи, това не е така. Специалните обувки за тичане може и да не са ви по джоба, но със сигурност е добре да се огледате за нещо по-качествено. Важно е да ви е удобно и да чувствате глезените стабилни при движение. Те поемат доста голяма част от натоварването и трябва да ги подсигурите.
 • Дрехите е препоръчително да не бъдат памучни. Когато се изпотите дрехите ще попият потта и ще ги направят мокри. Спрете се на дрехи от синтетика, която позволява на потта да се стича.
 • Ако ви хареса да бягате, ще трябва да помислите и за допълнителна екипировка, която ви позволява да го правите дори атмосферните условия да не са много добри.

Започнете с малка цел – тичайте бавно по 10 минути на ден
Дори в началото да ви се сторят малко, ако досега сте водили заседнал начин на живот, в края ще се питате защо стрелките на часовника не мърдат.

 • Не спринтирайте в началото. Излишното бързане ще ви измори бързо и няма да имате сили да изпълните дневната си цел. Разочарованието и мисълта, че не се справяте, е възможен мотив да ви откаже от бягането.
 • На следващия ден е възможно да имате мускулна треска. Пропуснете бягането в този ден.
 • Достатъчно е да бягате 3-4 пъти в седмицата, за да поддържате добра форма и да повишите издръжливостта на тялото. За най-подходящо се сочи бягането през ден.
 • Всеки ден увеличавайте с по 5 минути, докато стигнете 1 час. Когато се изморите спрете да тичате, но не сядайте, а продължете да ходите. Когато усетите, че може да продължите, започнете с бавно темпо, докато стигнете това, което сте поддържали преди да спрете.
 • Дишането е важно условие за успешното бягане. Задържането или повърхностното дишане може да ви накара да се задъхате или да ви причернее.
 • Пийте течности, когато сте жадни, преди, по време и след бягането. Е, по време на активното движение препоръчваме да пиете на малки глътки, за да не ви „кламбучка“ в стомаха.

Естествено, няма да отслабнете само с бягане, ако след 1 час в парка се нахвърлите на пасти и чипс. Този тип „награди“ трябва да ограничите за специални случаи като рожден ден или Коледа.

Аеробиката или кардио упражненията са много важна част от процеса на отслабване и намаляване на мазнините. Без повишеният приток на кислород е почти невъзможно да се използват запасите от мазнини като източник на енергия. Затова балансираното меню с бягане е отлична комбинация за постигане на хубаво тяло.

Отслабване с бягане
4.37 (87.31%) 52 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
1 Comment
 1. Освен с горепосоченото може да отслабнете и по друг начин.

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta