Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Диета при диабет тип 1

Ако имате диабет тип 1, е важно да следите колко въглехидрати поемате по време на всяко хранене. Тази информация е важна, за да се определи колко инсулин ви е необходим. Другите две основни хранителни вещества – белтъчини и мазнини, също имат ефект върху нивата на кръвната глюкоза, но не колкото въглехидратите.
Балансирането между консумацията на въглехидрати, инсулин и добрата физическа активност е необходимо, за да постигнете възможно най-добри нива на кръвната захар (глюкоза). Консумирането на въглехидрати увеличава нивото на кръвната захар. Упражненията го свалят в повечето случаи. Ако трите фактора не са в равновесие, може да има много непостоянни и променливи резултати в нивата на кръвната захар.

Диабет при децата

Теглото и ръста са определящи  дали едно дете с диабет тип 1 получава достатъчно храна. Добрата култура на хранене и повечето физическа активност помагат за подобряване на контрола върху кръвната захар. За децата с диабет, специалните случаи (като рождени дни или Хелоуин) изискват специално планиране, тъй като там се консумират сладкиши, бонбони, шоколад. Можете да позволите на вашето дете да яде сладки храни, но след това да консумира по-малко въглехидрати през останалата част на деня. Например, ако детето яде торта, бонбони или други сладки, не трябва след това да яде обичайното дневно количество картофи, макарони или ориз. Тази размяна с ограничаването на въглехидратите чрез заместване в менюто на детето помага да се постигне един добър баланс. На всички ни е ясно, че на едно дете трудно може да се обясни  защо се лишава от нещата, които обича. Затова гледайте просто едното да компенсира другото в менюто на вашето дете.

Планиране на диета

Едно от най-трудните неща за контролирането на диабета е изработването на хранителен план. Информирайте се максимално и работете с вашия лекар или диетолог, за да изработите добър план за хранене, който да поддържа почти нормални нива на кръвната ви захар (глюкоза). Хранителният план трябва да ви осигурява точното количество калории, за да поддържате здравословно тегло.

 • Храната, която консумирате увеличава количеството на глюкозата в кръвта, а инсулинът я понижава. Чрез балансиране на храните и инсулина, можете да поддържате кръвната си захар в рамките на нормалните граници.
 • Най-добре е да се консултирате с вашия лекар или диетолог да  прегледа  продуктите, които вие или вашето дете обикновено ядете и да направи подходящ хранителен режим спрямо тях. Разберете кога инсулина  започва да работи в организма.
 • Бъдете последователни. Трябва да се яде по едно и също време всеки ден. Не пропускайте хранене.Научете се да четете етикетите на храните, за да следите приема на въглехидрати.
 • Използвайте инсулин по едно и също време всеки ден, по лекарско предписание.
  Следете нивата на кръвната си захар. Лекарят ще ви каже дали трябва да се коригира дозата инсулин на базата на кръвната ви картина.
 • Диабетът не означава, че трябва изцяло да се откажете от всичко вкусно. Просто изберете храни, които да пазят добро ниво на кръвната захар. Храната трябва да ви осигури достатъчно калории за поддържане на здравословно тегло.  
Диетолог може да ви помогне най-добре да решите как да балансирате вашата диета с въглехидрати, протеини и мазнини.Количеството храна във вашата диета трябва да е съобразено с вашите данни (тегло, ръст, и т.н.)физическата ви активност и много други фактори. Всеки човек има индивидуални потребности, поради което и диетата му трябва да бъде разработена от диетолог специално за него. Но има някои общи препоръки, които сме обобщили в тази статия. Хранителната пирамида при диабетa се разделя на шест групи храни в редица обслужващи размери. Хранителните групи се основават на съдържанието на въглехидратите и протеините. Хората с диабет тип 1 трябва да ядат повече от храната, в дъното на пирамидата (зърнени храни, боб, зеленчуци), отколкото от тази на върха (мазнини и сладки). Тази диета ще ви помогне да запазите сърцето и тялото ви здраво.
 • Зърнени култури, фасул и нишестени зеленчуци
  (3 или повече пъти на ден)
  Храни като хляб, зърнени култури, боб, ориз, макаронени изделия, съдържащи скорбяла и зеленчуците са в дъното на пирамидата, защото те трябва да служат като основа на вашата диета. Като група тези храни са пълни с витамини, минерали, фибри, въглехидрати и са изключително полезни.
  Важно е да се ядат храни с много фибри. Изберете такива като пълнозърнест хляб, бисквити, питки, житни трици, кафяв ориз или боб. Използвайте пълнозърнесто брашно, когато готвите. Подбирайте храни с ниско съдържание на мазнини.
 • Зеленчуци
  (3 – 4 пъти на ден)
  Изберете пресни или замразени зеленчуци без да добавяте сосове, мазнини или сол. Най-полезни зеленчуци като спанак, броколи, моркови и чушки.
 • Плодове
  (2 пъти на ден)
  Плодоветете съдържат много фибри. Цитрусовите плодове като портокали, грейпфрути и мандарини са най-добрите. Пийте сокове от плодове (фрешове), в които не са добавени подсладители.
 • Мляко
  (до 2 – 3 пъти на ден)
  Изберете обезмаслено прясно мляко или най-нискомасленото, също яжте и кисело. Кисело мляко с изкуствени подсладители, съдържа по-малко калории, отколкото кисело мляко с добавена захар.
 • Месо и риба
  (1-2 порции на ден)
  Яжте риба и птиче месо по-често. Махайте кожата от пилешкото и пуешкото месо, както и всички видими мазнини от месото (свинско, телешко, дивеч). Гответе  печено месо, на скара, на грил или сварено и избягвайте пърженото.
 • Хамбургери, алкохол и сладкиши
  Като цяло, трябва да ограничите приема на този вид храни, особено тези с високо съдържание на наситени мазнини, като хамбургери, сирене, бекон и масло. Ако пиете алкохол, ограничете количеството. Консултирайте се с личния си лекар колко е безопасното количество за вас. Бонбоните са с високо съдържание на мазнини и захар, затова избягвайте да ги консумирате. Яжте сладки, които са без захар или винаги търсете по-малката опаковка.
Диета при диабет тип 1
4 (80%) 7 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
2 коментара
 1. Кой ще има диета?

 2. Благодаря за полезните сьвети

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta