Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Тричасова диета – всичко за нея

3 часова диетаОпределение

Тричасовата диета се основава на концепцията, че загубата на тегло се постига най-добре чрез ядене на малки количества храна, но често. В случая, на всеки три часа.

Произход

Тричасовата диета е разработена в средата на 2000-та година от американския фитнес инструктор Джордж Круз. Той е бил дете с наднормено тегло и след като успява да отслабне обявява себе си за експерт по диетите, въпреки че няма такова образование.

Описание

Режимът е съобразен с времето на хранене. То се определя като по-важно от вида на храната, която консумираме. Круз твърди, че базалният (основен) метаболизъм (BMR) може да се увеличи от ядене на всеки три часа. От своя страна високият метаболизъм помага на тялото да изгори повече калории. Според Круз, за да го поддържате е необходимо да се придържате към:

Трите основни правила

  • Закуската да е в рамките на един час след като сте се събудили.
  • След това продължавате с хапване на всеки три часа и не забравяте, че количествата трябва да са малки.
  • Последното хранене за деня е три часа преди да си легнете.

Полезно е да знаете

В диетата има три основни хранения и две по-леки закуски. Круз препоръчва пиенето на осем чаши вода дневно и не ограничава кофеина, но за всяка чаша кафе трябва да пиете по две чаши вода. Така ще компенсирате дехидриращия ефект на кофеина. Алкохол може да се пие, но рядко. Не се позволява „fast food“ или да се хапва набързо и на крак, както и някои замразени или преработени храни. От ключово значение за успеха на диетата е да планирате какво ще ядете на следващото хранене. Това помага да се придържате към нея.

Тази диета не е ниско въглехидратна, високо протеинна, или с много ниско съдържание на мазнини. Храната се състои от един разумен баланс на въглехидрати, протеини и мазнини. Поставя се акцент върху избора на подходящи храни и стриктен контрол на времето на хранене. Въпреки, че Круз казва, че хората могат да ядат всичко, което искат и въпреки това да губят тегло, в действителност, ако следвате диетата правилно трябва да се ограничите до около 1450 калории на ден. Много диетолози смятат, че това е един подходящ прием на калории за бавна, постоянна загуба на тегло. Хранителният режим е предназначен за 28 дни, с повторение на цикъла за хора, които искат да губят повече тегло.

3 часова диета – упражненияУпражнения

Круз първоначално твърди, че упражненията не са част от тази програма за отслабване и че тричасов режим на хранене е добре за хората с артрит или ограничена подвижност. Въпреки това, той също така казва, че натрупването на мускулна маса е важно, за загубата на тегло, защото дори и в покой един килограм мускули изгарят два пъти повече калории, отколкото килограм мазнини. Това е се дължи на метаболитната активност, която е по-висока в мускулните клетки. В крайна сметка Круз  показва упражнения заедно с тричасовия режим на хранене, но те не са подходящи за хора с болки в ставите или ограничена подвижност.

Функция на тричасовата диета

Според Круз, ако организмът е твърде дълго време без храна, това не е нито полезно, нито здравословно. Причината, е че тялото започва да пести енергия, използва по-малко калории, и гори по-малко мазнини. Гладуването кара тялото да предприема действия за запазване на метаболитно гориво. Въпреки това, като обобщение на 3-часова диета на уеб сайта на американската диетична асоциация, няма категорична позиция, че от глад или чрез ядене на всеки три часа ще се промени BMR.

Твърдението на Круз, че човек губи от определени части на тялото, където има повече мазнини, не е изследвано и доказано, въпреки че със специални упражнения може да се натрупа мускулна маса на определени места.

Тричасова диета предимства

Тричасовата диета предоставя план за балансирано хранене. Хора, които са свикнали или несъзнателно ядат често се възползват от този график на хранене. Той помага за ограничаване на преяждането и изграждане на култура на хранене. Тъй като се яде на всеки 3 часа не се чувствате гладни. Хората свикнали да похапват нощем също трябва да се съобразяват със забраната за хранене три часа преди лягане. Друго предимство на тази диета е, че тя позволява храна от супермаркета, коeто поддържа разходите в разумни граници.

Предпазни мерки по време на диетата

Както при всяка диета трябва да обсъдите с лекаря си плюсовете и минусите й.

Научни изследвания и общо одобрение на тричасовата диета

Резултатите са умерено оптимистични. Много специалисти по отслабването подкрепят идеята за разпространяването на калории между пет или шест ястия през деня.

Не е направено изследване за възстановяването на BMR при хранене с по-малки количества и по-често. Консенсусът сред специалистите по хранене е, че хората, които губят тегло с тричасовата диета се дължи на факта, че калориите се ограничават до 1500 на ден, а не на графика на хранене. Този тип начин на хранене обаче може да ви помогне да изградите правилна култура на хранене.

Тричасова диета – всичко за нея
4.63 (92.5%) 8 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
1 Comment
  1. Диетата я започнах преди няколко дни… ще пиша за резултати!

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta