Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Джънк фуд (храна боклук) – Шокиращата истина

джънк фудИстината за вредните удоволствия

Всеки от нас е опитвал подобни храни. Определението им е абсолютно вярно – „джънк фуд“ (junk food), буквално означава „храна-боклук“. Те са известни с това, че имат ниска или никаква хранителна стойност и това е причината да не се препоръчват за често консумиране. Казваме „често“, защото едва ли някога продажбата им ще спре, а с нея и изкушението да опитаме.

В настоящата публикация ще разгледаме видовете, съдържанието, вредата и начините да ограничим консумирането на подобен тип храни.

Първо ще се спрем на видовете

Джънк фуд са всички храни, които се предлагат в целофанени опаковки или заведенията за бързо хранене – шоколадови и захарни изделия, чипсове, солети, пуканки, хамбургери, панирани продукти и т.н. Списъкът е безкраен, затова се спираме само на някои от тях.

Какво в тях ни кара да искаме още и още?!

По правило джънк фуд са храни, обилно подправени с „агресивни“ овкусители и много сол. Това провокира силно вкусовите ни рецептори и след като изядем даденият продукт, всичко след него ни се струва безвкусно и блудкаво. Затова търсим същите вкусове и аромати.

Какво съдържат

 • Обилно количество мазнини, при това не наситени. Освен, че не носят никаква полза, често мазнината, в която е пържена храната е ползвана многократно и прегоряла. Това повишава рискът от образуването на канцерогенни съединения.
 • Сол – огромни количества, които правят иначе безвкусната храна много апетитна.
 • Захар – ще се изненадате колко много захар има навсякъде, дори в солените храни.
 • Въглехидрати – бързото доставяне на енергия ни кара да се чувстваме добре, да изпитваме удоволствие от храненето, но това е за кратко. След като мине инсулиновият пик, отново се чувстваме гладни и то не за нещо здравословно, ами за още една порция от същата вредна храна.
 • Мононатриев глутамат – изключително въздействаща подправка, стимулираща т.нар. вкусови брадавици – умамми. Ползва се често в китайската кухня, но не само. Влага се предимно в солените храни, миксове от подправки и инстантни (разтворими) супи.

Можете да прочетете по-обстойна информация за съдържанието на джънк фуд в Wikipedia, като натиснете тук.

Това е тайната за „влюбване“ в джънк фуд!
 Организмът не се снабдява с важни хранителни вещества, а само бива залъгван, което често е причина за прекомерното ядене и напълняване.

Рискове, свързани с консумацията на джънк фуд:

 • Наднормено тегло;
 • Липса на важни хранителни вещества;
 • Авитаминоза;
 • Хронична умора;
 • Депресия;
 • Непрекъснат глад;
 • Сърдечно-съдови смущения;
 • Разсеяност.

Комплексът от съставки, които въздействат пристрастяващо върху организма ни, е причината да търсим удоволствие в този тип храна. Спомнете си за статията ни „Емоционално хранене – не мога да спра“.

Освен всичко останало, тя е и много достъпна. Причините – ниската цена, поради ниското качество на влаганите суровини и широкото разпространение – лавки, магазинчета, супермаркети, вериги заведения за бързо хранене.

Как да ограничим консумирането на джънк фуд?

Постепенното заменяне на вредната храна с по-полезните й алтернативи е стъпка в правилната посока. Няма нищо лошо в това от време на време да се „глезим“ с нещо не чак толкова полезно – хора сме все пак. Но въпреки това:

 • Да не се купуват пакетирани храни – солети, чипс, пуканки, вафли, шоколади, кексчета и т.н. Ако ги нямате под ръка – няма да ги ядете.
 • Намаляване на количеството сол при готвене. Това трябва да става постепенно, защото сетивата, „очакващи“ смесицата от сладки и солени вкусове, няма да бъдат задоволени от домашно приготвената храна.
 • Търпение – промяната няма да стане от раз. Постоянството и времето, дават положителни резултати.

 След известно време, все пак опитвайки от обичания джънк фуд, ще бъдете изненадани, че вкусът, който помните е различен. Сега някак не ви харесва толкова – мазно е, прекалено солено и краят е в кофата за боклук.

Именно там е мястото на подобен тип храна – в боклука.

Ще се радваме да споделите мнението си за информацията в статията и имали ли сте проблеми с пристрастяването към джънк фуд!

Джънк фуд (храна боклук) – Шокиращата истина
5 (100%) 14 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta