Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Храни с нисък гликемичен индекс

В предишна наша публикация разгледахме какво представлява гликемичният индекс /ГИ/, а в тази статия ще ви запознаем с някои храни с нисък гликемичен индекс.

Храните освен по съдържание на въглехидрати е нeобходимо да се разглеждат и по стойности на ГИ

Разделени са в 3 категории:

  • с нисък гликемичен индекс до 55
  • с умерен гликемичен индекс до 69
  • с висок гликемичен индекс – над 70.

Рафинираните храни по презумпция са с висок гликемичен индекс и съответно се усвояват много по-бързо от другите алтернативи. Колкото по-фини и преработени са, толкова по-бързо се усвояват и провокират организма да произвежда инсулин.

Естествено, комбинирането на храните променя този критерий, и един и същ продукт, но с добавени протеини и мазнини, има различни стойности на ГИ. Причината е, че те забавят усвояването на хранителните вещества и съответно забавят инсулиновият отговор на организма.

Като храни с нисък гликемичен индекс може да се посочат:

Сготвени моркови 39
Сливи 39
Пълнозърнести спагети 37
Ябълки 36
Кайсии, сушени 34
Мляко 31
Зрял боб 30
Леща 29
Ечемик 25
Грейпфрут 25
Череши 22
Соя 18
Фъстъци 15

Колкото по-нисък е индексът, толкова по-бавно се обработва храната и плавно се покачва нивото на кръвната захар. Консумирането на пълнозърнести и целозърнести продукти – хляб, спагети и други тестени изделия, са с богато съдържание на баластни вещества /целулоза, слизести вещества, арабска гума, пектин/. Това значително забавя усвояването на хранителните вещества, а оттам и повишаването на кръвната захар става по-плавно.

От изключително значение е този факт за болните от диабет. Освен за тях хората, които искат да отслабнат също трябва да се съобразяват с ГИ на храните. Причина за това е, че след като отмине пикът на кръвната захар чувството за глад се връща с пълна сила, а желанието за сладко е неустоимо.

Храни с нисък гликемичен индекс
3.67 (73.33%) 3 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta