Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Отслабване, но не на всяка цена – І-ва част

проблеми при отслабванеПроблемите, които желанието за отслабване може да причини

Кой не иска да изглежда добре, при това без да полага усилия? Е, ще ви разочароваме – все още няма измислен толкова лесен начин (колкото и да ни го внушават чрез рекламите). Слушайки за новата диета на „звездите“, с която са се вталили за почти отрицателно време, си мислим, че това е възможно и при нас. Но да погледнем по-реално на ситуацията.

Въпросната „звезда“ трябва да изглежда перфектно, защото работата й (бездействието й) го изисква. При средностатистическият български служител, това не е задължително.

Известната личност има (предполага се, че има) финансова възможност да консумира подходящи храни. При нас средната заплата се движи около 700 лв., като подчертаваме, това е усредена цифра – много хора получават минималната за страната – 340 лв. С тази заплата едва ли може да се купуват скъпо струващи храни и деликатеси.

Популярните хора обикновено имат огромен антураж, който се грижи за тяхното удобство и добра форма – шофьори, охрана, персонален фитнес инструктор, диетолог и готвач. За обикновения човек у нас, това е трудно постижимо и той сам отговаря за всички тези функции.

Е, мислите ли, че можем да вложим максималното и да разбираме от всичко?

Много съветници по храненето, основно по форумите, предлагат „побългарени“ варианти на диетите на споменатите по-горе известни личности, а крайният резултат е меко казано комичен.

Младите момичета (13-15 годишни) пък толкова се увличат в желанието си да бъдат слаби като популярното момиче в училище или някоя известна личност, че като нямат финансовата възможност да се хранят според диетата, решават, че с глад ще постигнат същото апетитно тяло с релефни мускули, каквото има техният идол.

На тази възраст никой не мисли за последиците от една неправилна диета или още по-зле – продължителен глад. Родителите не винаги имат достоверна информация за това как детето им се храни, защото през по-голямата част от деня то е на училище.

Вредите, които може да се нанесат на здравето съвсем не са за подценяване

  • Най-напред са промените във външния вид – косата става слаба, чуплива и без блясък, може да се появи косопад. Кожата също страда, тя става със сивкав тен, отпуска се, губи своята свежест, по тялото може да се появят екземи. Ноктите стават чупливи и се разслояват.Причина за тези козметични на пръв поглед промени, е липсата на хранителни вещества и конкретно протеин. Той се съдържа в месото и рибата, млечните продукти (мляко, сирене, кашкавал, извара), варивата (боб, леща, грах), зелено листни зеленчуци (спанак, марули) и други.Когато на тялото му липсва протеин, той си го набавя като, първо, ограничава подхранването на второстепенните за него консуматори (коса, кожа, нокти), второ, започва процес на самоизяждане! Разграждането на мускулите и други тъкани, става с цел да се набавят необходимите за биохимичните процеси протеини (аминокиселините в тях).
  • Следва спад в имунната система, често боледуване, видимо отслабване, но не от мазнини, а от мускули и вода. Тялото става меко и отпуснато. Когато тинейджъра режи, че е постигнал целта си, обикновено се връща към хапването на банички и кифли от училищния стол, а като резултат килограмите се връщат и то удвоени. Метаболизмът, който е бил забавен, сега се активира с пълна сила и складира всяка калория, приета с храната.
  • Появява се „йо-йо“ ефектът и смяна на диетата с някоя още по-популярна и съответно ново изтезание за организма, който все още се развива с пълна сила.При момичетата може дори да се появят смущения в менструалния цикъл, да стане нередовен или да спре. Това са само някои от негативните ефекти от неправилното отслабване.

Продължението на темата вижте във втората част на статията, като натиснете тук .

Отслабване, но не на всяка цена – І-ва част
2 (40%) 1 vote
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta