Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Може ли да пия алкохол, по време на диета?

алкохол диетаАлкохолът често присъства на нашата трапеза. Дори може да се каже, че е нещо като традиция всяка вечер да пийваме по 50 г ракия, заедно със салатата. Е, това не важи за всички, но за голяма част от българите – да.

Именно алкохолът е темата на настоящата публикация и по-точно калориите, които се съдържат в него. Ще разгледаме някои от най-популярните видове алкохолни напитки и съвместими ли са те с диета за отслабване.

Първо се спираме на начинът, по който алкохола действа върху организма:

Негативи – няма да разглеждаме всички вреди, които безспорно нанася, а само тези, които засягат опитите ни да отслабнем.

  • Висококалоричен е и с малко количество от него се набавят много калории. В мазнини директно се превръща 5% от приетата енергия.
  • Отваря апетита. С пиенето ще ви се прииска и да хапвате нещо за мезе. Обикновено това са сухи колбаси, пържени картофи, ядки, джънк фуд, сирена или салата. Прекаляването с количеството на храната е почти сигурно.
  • След пийване се огладнява. Вълчия глад след запой е огромен и неуправляем. Рискът да преядем и то с неподходяща храна се увеличава драстично.
  • Понижава нивата на тестостерон в организма. Това и при двата пола води до умора, липса на настроение и сила, намалено либидо.
Скоростта, с която тялото изгаря мазнини спада значително – цели 70%.

Причина за спиране на изгарянето им е във веществото, в което алкохола се превръща, когато попадне в черния дроб. Тази субстанция е ацетат. Тя отнема функциите на мазнините като източник на енергия и така няма условия за ползването им, т.е. не ги изгаряме. Въпреки че действието е само за няколко часа след консумацията на алкохол, редовното пиене обезсмисля всички усилия за отслабване.

Ползи – доколкото може да ги наречем така:

  • 30 г концентрат подобряват настроението и премахват напрежението.
  • 1 чаша червено вино дневно намалява рисковете от Алцхаймер.

В таблицата по-долу ще ви предложим стойностите на основните вещества в алкохола. За него едва ли може да се говори като за храна, а съдържанието на протеини и мазнини е нула или пренебрежимо малко. Затова ще се спрем само на калориите и въглехидратите.

Вид алкохол (100 г)

Калории

Въглехидрати(г)

Бира

43

2,5

Ракия

230

0

Червено вино

80

2,5

Бяло вино

80

2,6

Ликьор

350

40

Ром

230

0

Водка

230

0

Уиски

150

0

 

Интересно е да отбележим, че около 20% от енергията приета с алкохола се изразходва за неговото усвояване.

Както виждате прекаляването с алкохола, освен всички негативи, „влива“ и огромно количество калории. По време на диета точно това трябва да бъде прецизно контролирано и енергията да е от подбрани източници.

Една чаша (100 г) ракия се равнява на една голяма свинска пържола или половин килограм салата.

Преценете от кое ще имате повече полза. Все пак не е необходимо да не пиете изобщо, просто отслабването и добрата форма изискват да разредите честотата на аперитивите.

Може ли да пия алкохол, по време на диета?
4.46 (89.19%) 37 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta