Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Упражненията и метаболизма

uprajnenia i metabolizym

В последните години се хвърли светлина върху доста подробности относно отслабването и техниките на атлетите за съвършено тяло.

Много хора, дали от мързел или по други причини, предпочитат да обвинят бавния си метаболизъм за качените килограми. В това им известна истина, но не и тази, която си мислят.

Да, метаболизмът ни е генетично кодиран. При едни хора той е по-бърз, при други по-бавен.

Но какво всъщност се крие зад понятието метаболизъм?
Това са обменните процеси в организма, процесите на изграждане и разграждане, известни още като анаболни и катаболни.

 

Анаболни и катаболни процеси

Анаболните процеси са тези, които съграждат. Използват приетите хранителни вещества, за да регенерират тъканите. Катаболните са противоположни на анаболните – разграждат. При този процес се използват вече изградените тъкани като източник на енергия.

Взаимната връзка между анаболните и катаболните процеси съставлява основата на метаболизма.

Базов метаболизъм

Когато се храним, ние приемаме хранителни вещества, които имат определена енергийна стойност – калории. В случай, че общият прием на калории покрива точно енергийните ни нужди, тогава метаболизмът ни е в баланс – получава толкова, колкото харчи. Това състояние се нарича базов метаболизъм.

Причината някои хора да пълнеят, а други не, при равни условия, е прагът, при който този базов метаболизъм се нарушава. На едни им е нужно по-голямо количество калории, за да го преминат, а на други съвсем малко. Тази тема разгледахме в статията ни Отслабването и метаболизма.

Как да ускорим метаболизма си?

Редовните упражнения са средството, което ще забърза отново обмяната на веществата. Когато натоварваме мускулите, ги поставяме в състояние на стрес. След тренировка те имат нужда да се възстановят и именно този процес консумира значително количество калории.

Това активира катаболните процеси, но като източник на енергия ще се ползват гликогенът, съвсем малко мускули и мастните запаси. Причината, поради която организмът ще „прескочи“ мускулите е, че те се използват и съответно са важни за оцеляването му.

Ако ви се струва странно ползването на думата „оцеляване“ ще ви онагледим ситуацията. Организмът ни не се е осъвременил, колкото начинът ни на живот. В него все още са заложени механизмите за оцеляване, които сме имали в древността. Причината е, че в трудни времена, когато храната е оскъдна, тялото трябва да оцелее. Диетата е липса на храна, съответно е сигнал, че способите за съхранение на живота трябва да се задействат.

Естествено, гладуването може да спре винаги щом поискаме, но организмът не го „знае“.

Упражнения за ускоряване на метаболизма

  • Първо, тренирайте силово. Това означава да ползвате тежести и да натоварите мускулите добре, а не само да се размърдате.
  • Второ, повишете интензивността на кардио тренировката. 5 минути високо интензивно кардио е по-добре от 10 минути монотонно. Ако може да гледате филм или да се концентрирате върху друга дейност, значи е нужно да увеличите темпото.

Силовата тренировка ускорява метаболизма за часове след като сте приключили с нея. Добавянето на тежести към обичайните упражнения ще подложи организмът на стрес и това се отразява положително върху скоростта на обменните процеси в организма.

Изчислено е, че те се ускоряват с до 30% докато правите упражнения, а след това е нужно време, докато се нормализира.

Колкото и банално да ви звучи, ще го кажем: За да имате бърз метаболизъм трябва да изградите балансирана диета и тренировъчен план.

Упражненията и метаболизма
4 (80%) 7 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta