Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Отслабване и метаболизъм І-ва част

метаболизъмОтслабване и метаболизъм

Тези две понятия са неразделно свързани, а за да покажем тази връзка, ще разгледаме структурата на отслабването и метаболитните процеси в организма.

Защо отслабваме

Когато приемаме по-малко калории с храната си, отколкото са ни нужна, тогава организмът посяга към запасите си от гликоген, мускули и мазнини. При тези условия отслабваме. Естествено, това не е едностранен процес, метаболизмът е „двигателят“, който движи всички процеси на изграждане и разрушаване в организма.

Какво е метаболизъм

Метаболизмът или обмяната на веществата, е свойство, което се характеризира с протичането на  хиляди реакции, свързани в метаболитни връзки. Основните типове метаболитни процеси са – анаболизъм и катаболизъм.

Анаболизъм е процес на изграждане. Прости съединения се свързват в по-сложни, което води до изграждане на тъкани и регенериране на съществуващите. Това е възможно с помощта на приетите хранителни вещества. Пример за анаболизъм е растежът на тялото, натрупването на мазнини и/или мускулна маса.

Катаболизъм е процес на разпад на вече изградените от анаболизма тъкани и вещества /гликоген, мускули, мазнини/. Това действие е свързано с отделяне на енергия.

Двата процеса са взаимно свързани, в тялото непрекъснато се създават и разпадат съединения, постоянно се самообновяваме.

Енергията отделена по време на катаболните процеси може да се оползотвори само по два начина – да бъде изразходена или да се отложи в тялото /гликоген, при определени условия мускули или най-често като мазнини/.

Вариантите са следните:

  • Енергията, която се отделя е повече от нужната ни, за да поддържаме функциите си /положителен калориен баланс – ПКБ/. Ако тренираме тялото изглежда атлетично и се качва мускулна маса, в противен случай тялото образува запаси, най-често от мазнини.
  • Енергията задоволява изцяло нуждите ни – тогава е постигат баланс и запазваме теглото си /калориен баланс – КБ/. Това е нашият базов метаболизъм.
  • Енергията е по-малко от нуждите ни /отрицателен калориен баланс – ОКБ/. В този случай отслабваме.

Нещата на практика, обаче стоят по малко по-различен начин. Базовият метаболизъм зависи много от генетичната ни предразположеност. Това е и причината при равни други условия, някои хора да напълняват, а други да не променят теглото си от консумирането на едни и същи храни.

Защо не отслабваме

Тогава защо не отслабваме постоянно, когато имаме ОКБ? Причината е, че метаболизмът ни не се е осъвременил, т.е. той е нашето наследство от времената, когато храната се е добивала чрез труд и лов. Често се е случвало да мине доста време между храненията, а това е било риск за оцеляването на индивида. Механизмът, който се задейства и, който е съхранил вида ни, е метаболизмът. При липса на източници на енергия всички обменни процеси в тялото се забавят. Това е начинът да се пести от наличните запаси – мазнини и мускули.

Когато се подложим на диета за отслабване, тялото ни е подложено на стрес и „мисли“, че няма да има скоро храна. Затова забавя своя ритъм и силно намалява метаболитните процеси. Затова и спираме да отслабваме, въпреки че сме на диета с по-малко от нужните ни калории.

В следващата част на темата ще разберете какъв е начинът да продължим да отслабваме в следващата статия отслабване и метаболизъм ІІ-ра част.

Отслабване и метаболизъм І-ва част
5 (100%) 1 vote
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta