Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Веган диета

vegan dietaКакво представлява веган диетата

Това е диета, която е съобразена с храните, консумирани от веганите. За разликата между вегетарианците и веганите може да прочетете в статията ни разликата между Веган и Вегетарианец. Набавянето на важни за организма хранителни вещества трябва да се прави внимателно, за да не се навреди на здравето. Естествено, това важи за всички диети, които в случай на погрешно планиране може да навредят.

За и против веган диетата

Тъй като в този хранителен режим липсват протеини от животински произход и мазнината в него е малко, за да се поддържат функциите на организма и да се усвояват мастноразтворимите витамини, задължително трябва да се включат:

  • Варива – боб, леща, грах, соя, зърнени култури, ядки, зеленолистни зеленчуци. Те са отлични източници на белтъчини;
  • Зеленчуци с тъмни листа, броколи, грах, слънчоглед, тофу, моркови, папая, карфиол, сусам, бадеми, соя. В тях се съдържа важният елемент калций, който при веганската диета е силно ограничен.
  • Източници на желязо – ядки, грах, спанак, марули.
При хронично болни хора, лишаването от достъпни източници на важни хранителни вещества, може да влоши тяхното състояние.

Много е важно веганите да приемат добавки, в които е включен витамин В12. Няма растителни източници, от които може да се набави. За щастие на пазара се предлагат специални продукти за веган диети, които са обогатени с важния витамин. Таблетната форма с концентриран витамин В12 е друга възможност, която ще ви снабди с витаминът, който участва пряко във функциите на нервната система.

Подходяща ли е за вас веган диетата

В случай, че споделяте възгледите на веганството и искате да се храните пълноценно, веганската диета е подходяща за вас. При положение, че страдате от хронично или друго заболяване, трябва да се консултирате с лекуващият лекар, за да се прецени риска и ползите от това начинание.

Ефикасна ли е веган диетата

Всяка диета, при която се консумират по-малко калории от необходимите на организма, за да поддържа жизнените си функции, е ефикасна. Въпросът е кои храни ще бъдат включени в менюто. При веган диетите това са изцяло растителни продукти. Правилното им комбиниране и редовните упражнения, са правилният път към здравето и добрата визия.

Като характерни вегански храни може да се посочат:

  • Тофу – това е продукт, направен от соево мляко. То е качествен източник на калций и протеин. С тофу може да се приготвят различни ястия – пържени, печени, варени, топено сирене и други. Структурата му варира от много твърда до съвсем фина.
  • Тампех – основата отново е соевото мляко. Отличен източник на протеин и съюзник срещу храносмилателните проблеми. За да стане лесно усвоимо за организма е необходимо да се обработи топлинно за до 20 минути.

На пазара се срещат и още много други продукти, чиято основа е соята в различни форми. Тя е пълноценен източник на протеини и мазнини.

Лесна ли е за спазване веган диетата

Веган диетата предполага спиране консумацията на храни от животински произход. Ако досега сте консумирали месо, яйца и млечни продукти, се предполага, че ще срещнете известни трудности при преминаването към веган храненето. При положение, че убежденията ви за защита на животните са по-силни от апетита ви, с постоянство ще успеете.

Заместителите на месните и млечните продукти дават възможност да се изготвят диети за отслабване или напълняване, като се изчислят калориите, които се приемат с тях.

Евтина ли е веган диетата

Заместването на месото със соев заместител може да увеличи известно разходите ви за храна, това важи за смяната на всички животински продукти със соеви и растителни.

Веган диета
4.33 (86.67%) 3 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta