Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Хитрости за нискокалорично готвене

Да готвим нискокалорично

Всички искаме да хапваме без това да личи по фигурата ни. В битката с калориите е важно да знаете и как да приготвяте храната си така, че храненето ви да бъде балансирано и здравословно, дори ако в момента не спазвате определен хранителен режим. Предлагаме ви няколко малки хитрости, които могат да служат като верен помощник в нискокалоричната ви кухня.

Намалете солта

Многократно сме чували и чели колко е вредна солата, но спирането или намаляването на нейното количество често ни се струва мисия невъзможна. Всъщност само няколко седмици са необходими на организма, за да свикне дотолкова без сол или с намалено количество от нея, че ако след това се върнете към предишната употреба вкусът ще ви е неприятен. За да готвите с по-малко сол експериментирайте и открийте различен вкус на познати ястия със зелените подправки като магданоз, босилек, копър, джоджен и др. Целта е да не приемате повече от пет грама сол дневно.

Печене

Много от нас обичат да хапват месо, което е препечено. В такова състояние то става трудно смилаемо за организма, а и губи полезните си съставки. Следващия път опитайте да го пригответе една идея по-крехко, може да се окаже, че и така го харесвате. Когато печете храна голяма част от мазнините в нея се отделят заради високите градуси във фурната. Това прави тази техника полезна. Внимавайте с мазнината, за да пригответе вкусна храна във фурната е достатъчно и малко количество от нея.Ще ви бъде по-лесно да използвате по-малко мазнина със съдовете с незалепващо покритие.

Пържене

Вкусен и доста труден за избягване метод за готвене. Ето защо не ви съветваме да го изключвате напълно. Така рискувате след дългото му избягване в един момент да се отпуснете и да прекалите с него. Достатъчно е да запомните само някои тънкости. Използвайте дълбок тиган с незалепващо покритие и малко мазнина. Честото разбъркване на продуктите им пречи да се наситят с мазнина.

На пара

Храната, приготвена на пара, запазва всичките си полезни вещества, за разлика от другите методи на готвене. С тази техника може да приготвяте зеленчуци и крехки меса. При приготвянето им във водата може да добавите билки и лимонов сок за овкусяване.

Варене

При варене зеленчуците губят много от витамините си. Можете да намалите този ефект като използвате по-малко вода  и намалите времето при приготвянето им.

Хитрости за нискокалорично готвене
5 (100%) 2 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta