Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Как да съставим диетата си в зависимост от възрастта

Всяка жена се притеснява от остаряването. В съвременния свят имаме достъп до много средства, с  които да се борим срещу въздействието на годините- кремове против бръчки, пластична хирургия, ботокс. Има и още нещо, което ще ви помогне да изглеждате и да се чувствате страхотно- приспособете диетата си спрямо нуждите на вашето тяло, като имате предвид възрастовата си група.

Дори и да водите здравословен начин на живот и да поддържате добро тегло, трябва да отчетете, че тялото ви се променя. То все по-трудно усвоява жизнено важни вещества и започва да се нуждае от нови такива.
Изследвания показват, че в сравнение с останалите възрастови групи, хората между 40 и 59 години са най-затлъстели. На тази възраст вече не се интересуваме толкова от външния си вид и много често рязко качваме килограми. Но тук не става въпрос само за начина, по който изглеждаме, а за здравословното ни състояние. Добре известно е ,че високият процент на телесни мазнини ни поставя в рискова група с опасност от инфаркт.

Една от основните причини за напълняване е, че с течение на годините губим мускулна маса. Започваме да водим все по-заседнал живот и така ставаме все по-пълни. Дори и да спазвате същата диета, тя вече не дава същия резултат, тъй като тялото ви изгаря по-малко калории от преди. Друга причина е, че

когато стигнете „средната“ възраст хормоналните нива падат, което води до видимо преразпределение на мазнините в тялото.

С възрастта има по-голям риск от хронични заболявания, като диабет и артрит. В повечето случаи те изискват лекарства, които могат да доведат до напълняване. Може да мислите, че няколко допълнителни килограма няма да ви навредят, но отношението между мускули и мазнини в тялото е тясно свързано с подвижността и независимостта ви на старини.

Няколко съвета как да сте във форма на всяка възраст

 • Намаляване приема на калории е една чудесна първа крачка към новата ви диета. Разходът на енергия може да падне до 20% когато сте на 60, в сравнение с тази, от която сте се нуждаели на 20. Това зависи от много фактори- какъв е начинът ви на живот, спортувате ли и какъв тип тяло имате.
 • С течение на годините може да се намали количеството  стомашна киселина, което прави усвояването на витамин В12 по-трудно. Това може да доведе до анемия.
 • Стремете се да приемате колкото може повече калций и витамин D. След 30-годишна възраст, костите започват да отслабват. Диета с ниско съдържание на мазнини и консумация на обезмаслени млечни продукти(кисело мляко, сирене, извара), ще помогне за предотвратяване на остеопорозата. Витамин D  е много важен за усвояването на калция. За да си го набавите опитайте да консумирате  повече мляко и подсилени зърнени култури, преди да приемате добавки.
 • Наблягайте на здравословните храни – пълнозърнест хляб, боб, плодове и зеленчуци. Избягвайте холестерола.
 • С възрастта сетивата, включително вкус и обоняние, отслабват. Затова можете да направите диетата си разнообразна като включите  повече билки и подправки. Например естрагон, канела,  куркума и др. Предимство е, че билките съдържат естествени антиоксиданти, които ни предпазват от болести.

Никога не е късно да се погрижите за здравето си. Надяваме се, че тези няколко съвета ще ви помогнат да се чувствате добре на всяка възраст. Коментирайте харесва ли ви статията или не, за да може да се съобразим с вашия вкус на какви теми ви е най-приятно да пишем 😎 .

Как да съставим диетата си в зависимост от възрастта
4.5 (90%) 4 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
1 Comment
 1. здравейте
  бих искала да публикувате едно примерно меню за деня
  аз съм на 49 години и зная че не бива да прекалявам с храната
  но все пак по колко калории трябва да се приеват от хора на моята възраст

Вашият коментар


Успешни истории