Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Витамини съдържащи се в храните

витаминиВитамините са важни за организма и функциите в него органични вещества. Набавянето им става основно чрез храната. Може да видите нашата статия Витамини – ползи, вреди и хранителни източници. Но всъщност защо витамините са толкова ценни.

Ползи от витамините

  • Стимулират имунната система;
  • Подпомагат производството на кръвни клетки;
  • Помагат дейността на жлезите с вътрешна секреция и черния дроб;
  • Подпомагат функционирането на нервната система.

В различни етапи от живота си, ние, хората имаме различна нужда от витамини. През пубертета, когато растежа на тялото е с шеметни темпове, нуждите от витамини, а и минерали нарастват. В по-късна възраст количествата необходими елементи намалява.

Кой витамин за какво е полезен

  • Витамин А – подпомага растежа на клетките, зрението, имунната система
  • Витамини от група В – подпомага обмяната на веществата и функциите на нервната система.
  • Витамин С – този витамин е може би най-известният на масовия потребител. Аскорбиновата киселина /витамин С/ участва в много важни процеси, сред които усвояването на желязо от организма, подпомага имунната система,
  • Витамин D – подобрява усвояването на калций и е важен за здравето на костите и кожата.
  • Витамин Е – оказва благоприятно въздействие върху кръвообращението, укрепва кръвоносните съдове, овулацията, възстановяване на кожата от рани. Витамин Е е силен антиоксидант и по този начин забавя процесите на стареене на клетките.

Още от детска възраст ни се насажда разбирането, че колкото повече витамини приемаме, толкова по-здрави ще бъдем (може да намерите повече в нашата статия 4 хранителни вещества задължителни за вашето дете. Естествено, тогава нещата са били различни, имали сме време да консумираме пресни плодове и зеленчуци. Сега ситуацията е различна, напрежение на работното място, куп задължения след това и т.н. Липсата на време довежда до авитаминоза при много хора, а за да излязат от това си състояние те прибягват да приемането на синтетични витамини – разтворими таблетки, за пиене, желирани и други форми. Колкото и пречистени и натурални да са, няма как да се сравнят с източниците им в природата.

Предозиране с витамини

При витамините също важи правилото, че прекаленото хубаво не е на хубаво. Съществуват и други състояния на организма, освен липсата на витамини //. Това са хиповитаминозата /липсата на конкретен витамин/ или хипервитаминозата /прекалено голяма доза витамини/.

Например, прекаляването с дозите витамин В6, въздейства негативно върху нервната система. Ще се почувствате изнервени и напрегнати.

Витамин А в голямо количество може да причини кожни проблеми, гадене, а при бременните жени до аномалии на плода /синдром Хипервитаминоза А/. Тези аномалии най-често засягат мозъка и сърцето на бебето.

Прекаляването с витамин D може да доведе до промяна на равнищата на фосфор и калций в организма, повишава скоростта на съсирване на кръвта, натрупване на мазнини в черния дроб и други.

Витамин Е е сравнително нетоксичен витамин. Предозирането с него довежда до повишаване на кръвното налягане, стомашни проблеми – диария, метеоризъм и чувство за гадене.

Както виждате прекаляването с витамини не е полезно за организма. Въпреки всичко те са много важни органични вещества. В случай, че се съмнявате за състояния на авитаминоза, хиповитаминоза или хипервитаминоза, е нужно да се обърнете към вашият лекар.

Консумирането на плодове и зеленчуци едва ли може да доведе до предозиране с витамини, тъй като те са в пъти по-разредено състояние в сравнение с концентрираните хранителни добавки.

Оценка
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta