Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Отслабване и метаболизъм ІІ-ра част

отслабване и метаболизъм 2Като продължение на темата за отслабването и ролята на метаболизма в процеса (Отслабване и метаболизъм І-ва част), ще разгледаме:

Какъв е начинът да продължим да отслабваме

След като сме били на диета с по-малко калории, организмът ни задейства функциите за съхранение – забавя метаболизма и всички процеси. За да продължим да отслабваме трябва да отстъпим крачка назад в полза на тялото. Едно нормално хранене дава на организма сигнал, че лишенията са свършили и той усвоява всяка хранителна единица, която постъпи в тялото. Това ускорява процесите на изграждане и съответно на разграждане /анаболни и катаболни/ на тъкани.

Това е начинът да ускорим метаболизма си и да започнем отново да отслабване. Във фитнес средите този метод се нарича „cheating“ от английски – измама. С това излизане от диетичното меню, вие „лъжете“ тялото си, че приема на храна започва и няма нужда да пести силите си.

Тази лека забежка няма да навреди на фигурата ви, тъй като всички калории, които приемете ще се използват за запълване на запасите от гликоген.

Като минус на този похват може да се посочи, че може някои хора да не се задоволят само с едно „забранено“ хранене, ами с ден-два. Влизането в рамките на диетата е по-трудно, а някои хора, водени от чувство за вина решават да захвърлят всички постижения и се „пускат по течението“ . Все пак, ако успеете да се върнете към диетата си ще постигнете много добри резултати.

Точно този минус може да се окаже фатален за диетата на хора с по-слаба воля. Вместо чийтинг може да правите зареждащи дни с въглехидрати.

Тези дни се отличават от останалите с повишеният прием на въглехидрати. Естествено, не е маловажно какви са те. Най-добрите източници са оризът, овесените ядки и други храни с нисък до умерен гликемичен индекс. При зареждащият ден рискът да се „унесете“ със сладките храни е по-малък, отколкото при чийтинг-храненията. Причината е, че храненето е, както през останалите дни, но с увеличено количество на въглехидратния източник. Например, ако в зареждащият ден си приготвите ориз, увеличете неговото количество по следния начин:

  • В 100 г бял, суров, късозърнест ориз се съдържат 80 г въглехидрати, в зареждащите дни пресметнете допълнителното количество по следната схема – 4 г на всеки килограм телесно тегло. Ако тежите 100 кг, нужното ви количество въглехидрати е 400 г., което означава, че трябва да увеличите количество на ориза на 500 г. Повече информация за видовете ориз и неговото съдържание, може да видите в статията Калории в порция ориз.

През останалите дни се храните според диетата си. Зареждащи дни може да правите веднъж седмично.

Това са най-използваните техники за преминаване на т.нар. „плато“ или застой в отслабването. След като сте дали сигнал на тялото, че храненето се нормализира това ще ускори метаболизма и ще запълни гликогеновите депа, вместо да се отложи като мазнини.

За да изглеждат атлетично много спортисти и най-вече тези, които се готвят за състезание, използват различни похвати за „вкарване“ на водата в организма от междуклетъчното пространство вътре в клетката. Така мускулите се виждат по-ясно и е „релефно“.

Както виждате в организмът няма едностранно протичане на процесите. Връзката на метаболизма и отслабването е много силна, а със съвременните познания за въздействието върху него може да се постигнат забележителни резултати.

Отслабване и метаболизъм ІІ-ра част
5 (100%) 2 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta