Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Калории в картофите и подходящи ли са за диета

калории картофиКалории в картофите – трябва ли да ни притесняват?

Картофите са кореноплодни растения, които са силно застъпени в родната кухня. Те, обаче са сочени за враг на диетите. Причината е значителното съдържание на нишесте, което се усвоява много бързо. Любимите на много хора пържени картофи са истински калорийни бомби, а прекаляването с тях – сигурно. Въпреки това те са източник на въглехидрати, малко калории /в зависимост от начина на приготвяне/ и минимално количество мазнини и протеин.

В зависимост от сорта и начинът на приготвяне хранителните вещества са различни. В най-общият случай нещата изглеждат така /за 100 г/:

 • Обелени, печени – 90 калории, 2 г белтъци, 0,1 г мазнини и 20 г въглехидрати;
 • Необелени, печени – 95 ккал, 2,1 г протеин, 0,15 г мазнини и 21 г въглехидрати;
 • Обелени, варени – 85 калории, 2 г протеин, 0,1 г мазнини и 20 г въглехидрати;
 • Сурови, необелени – 70 калории, 1,7 г белтъчини, 0,1 г мазнини и 15 г въглехидрати;
 • Пържени – 200 калории, 3 г протеин, 10 г мазнини и 24 г въглехидрати.

Както се вижда от данните по-горе, картофите, консумирани в умерени количества, не са враг на фигурата. Начинът на приготвяне също се оказва решаващо за хранителните стойности на порцията.

Следвайки някои тенденции в здравословното хранене може да спазвате картофена диета. Правилното приготвяне и консумирането като гарнитура и вместо тестени изделия, се отразява добре на линията. Едновременното приемане с хляб или ориз, обаче, почти сигурно довежда до напълняване. Така че, ако целта ви е тази, картофите трябва да присъстват често в менюто ви.

В картофите се съдържат витамини В3 и С, и умерено количество В6. Минералното съдържание е бедно, предимно фосфор и желязо, при продължително готвене те се отделят и количеството намалява още повече. Гликемичният индекс /ГИ/на картофите е висок, което означава, че могат за кратко време да повишат нивата на кръвната захар. При различните начини на приготвяне ГИ е:

 • Печени – 85;
 • Разтворимо картофено пюре – 83;
 • Пържени – 75;
 • Варени – 73.

От картофите може да си приготвите различни ястия, въпреки това най-често това са:

 • Варени /във вода и на пара/ – пюре, салата, супа, гарнитура;
 • Печени – пълнени, самостоятелно, гарнитура, на жар и други;
 • Пържени – масло, олио, зехтин, палмово масло. Този вариант не е много здравословен, тъй като количеството наситени мазнини се повишава, а пърженето в растителни мазнини при висока температура добавят токсичен характер на мазнините.
Калории в картофите и подходящи ли са за диета
4.59 (91.82%) 22 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
1 Comment
 1. Вярно и отчетливо. Статията е хубава вече от човек зависи как ще изгради хранителния си режим.

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta