Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Калорийните бомби, от които да се пазим

джънк фудНай-вкусните храни обикновено са и най-вреди. Ако искаме да сме здрави и в добра форма, е добре да внимаваме с употребата на някои продукти от ежедневното ни меню. Кулинарните изкушения са много и навсякъде, затова е важно човек да може да разграничава полезните от вредните храни. Предлагаме ви една класация, която ще ви помогне да разпознавате най-висококалоричните продукти.

Сирене и кашкавал

Тяхното високо съдържание на мазнини ги нарежда на едно от челните места в класацията. Най-висококалоричен е пармезанът. В кулинарията той се използва най-вече за придаване на аромат и съдържа около 440 калории на 100 грама. Сирене „гауда“ има 326 калории на 100 грама.

Колбаси

Те са най-разнообразни и имат редица кулинарни приложения. Но е добре внимателно да следите количеството и най-вече качеството на колбасите, които използвате. Например в 100 грама наденица се съдържат 457 калории.

Мазнини

Няма как да пропуснем маслото и маргаринът. И при двата продукта има над 700 калории на 100 грама. Зехтинът е далеч по-здравословен от олиото, но е и доста калоричен – над 800 калории. Ако пък използвате свинска мас в готвенето, добре е да знаете, че в 100 грама има повече от 900 калории.

Ядки и семки

Ядките са вкусна и полезна храна. Но те съдържат много калории, затова похапвайте умерено. Бадемите и орехите са сред най-тежките ядки – 570 и 654 калории на 100 грама. Семките съдържат не по-малко калории – 100 грама от любимите ни слънчогледови семки имат 584 калории. Все пак в никакъв случай не ги изключвайте от менюто си. Можете да прочете за ползите от ядките в статията: Ядки – Защо са важни за Вашата диета?

Сладкиши

Високото им съдържание на калории ги превръща във „враг №1“ на всяка диета. Всеки, опитвал някога да изключи сладкишите от своето меню, знае колко трудна задача е това. Бисквитите например съдържат 480 калории на 100 грама, а пълнозърнестите има едва 10 калории по-малко. Други тестени изделия имат дори още по-висока калорийна стойност – в някои вафли се крият до 554 калории на 100 грама, а един френски кроасан може да ни докара цели 500 калории.

Сладко върху хляб

Малки и големи обичат да си мажат филии с различни сладка като течен шоколад и фъстъчено масло. Трябва да се внимава, защото те са изключително калорични. В 100 грама нутела се съдържат около 522 калории, а фъстъченото масло има дори още повече – 598 калории. Няма да ви навреди, ако все пак понякога си позволявате някое от тези „леки прегрешения“.

Шоколад

Не е тайна, че шоколадът е едно от неустоимите изкушения, от които най-много се пълнее. По правило колкото по-тъмен е шоколадът, толкова по-нискокалоричен е той. Въпреки това и черният, и млечният шоколад са истински калорийни бомби. В първия се съдържат 537, а във втория – 497 калории на 100 грама. Течният шоколад е съвсем малко по-некалоричен от този на блокчета.

Марципан

Сместа от смлени бадеми и захар е една от най-вкусните добавки към бонбони и различни сладкиши. В марципана обаче има 495 калории на 100 грама и това го прави едно от най-калоричните сладки изкушения.

Плодови сокове

Стремежът ни да се снабдим с витамини, за да бъдем здрави и изпълнени с енергия понякога може да има обратен ефект. Трябва да знаете, че плодовите сокове, купени от магазина, нямат нищо общо с натуралните сокове, които очаквате да получите. Всеки 100 грама сок ще ви „зареди“ със 170 калории, затова е най-добре да си правите фрешове вкъщи – така със сигурност ще получите качество срещу парите си.

Джънк фуд

Към това число спадат всички видове чипс, снакс, пуканки, сладолед, хамбургери, хот-дог, пържени картофки, газирани напитки и други храни с високо съдържание на холестерол и мазнини. Те са изключително нездравословни и могат да предизвикат проблеми като затлъстяване, дефицит на витамини и минерали в организма и други здравословни проблеми, най-вече сърдечно-съдови. Можете да видите повече в нашата статия: Джънк фуд (храна боклук).

Калорийните бомби, от които да се пазим
4.57 (91.43%) 14 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta