Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Вегетарианска диета

vegetarianska dietaКакво представлява вегетарианската диета

Вегетарианската диета е насочена към хора, които не консумират месо и месни продукти или към даден момент не желаят да го правят. Особено трудно е на тази група да си набавят достатъчно протеин от естествени източници, тъй като тези вещества се съдържат в голямо количество именно в месото.

За и против вегетарианската диета

Неоспорим факт за вегетарианските диети и тези, при които не се ползват месни продукти е, че намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Причината е, че ниското съдържание на мазнини при вегетарианската диета намалява нивата на лош холестерол. Той има свойството да се натрупва по стените на кръвоносните съдове и да ги стеснява. Това е много опасно състояние, което може да доведе до запушването им и негативните последици от факта.

Друг плюс от ограничената консумация на мазнини е намаляване на вероятността от високо кръвно налягане и наднормено тегло.

Естествено, преминаването към вегетарианско хранене не предпазва от сърдечно-съдови заболявания, но значително намалява рискът от тях.

Подходяща ли е за вас вегетарианската диета

В случай, че не обичате да консумирате месни и млечни продукти, както и яйца, тогава вашето хранително меню в повечето случаи се доближава максимално до вегетарианската диета. Ако искате да отслабнете, но обичате да си хапвате месо и да пиете мляко, нашият съвет е да се насочите към друг режим за намаляване на теглото.

Ефикасна ли е вегетарианската диета

Вегетарианската диета може да се пригоди за отслабване, като се намали дневният прием на калории под обичайно приеманите. Дори да не сте вегетарианци може да спазвате тази диета с цел прочистване на организма и повишаване на имунитета.

Същината на този хранителен режим се състои в спиране на консумацията на определени продукти, а в зависимост от това се разграничават няколко вида вегетарианство:

  • Оволактовегетарианство – позволява консумирането на мляко, млечни продукти, яйца и мед;
  • Лактовегетарианство – включва мляко и млечни продукти, но не и яйца;
  • Веганство – пълно или строго вегетарианство, при което не се приемат никакви продукти от животински произход. Можете да научите повече от статията: Веган диета.
  • Суровоядство – следващите този вид консумират растителните продукти в суров вид.

Примерно меню за вегетарианска диета:

  • Закуска: чай/кафе, овесени ядки, накиснати във вода, може да добавите резени ябълка и банан.
  • Късна закуска: плод по избор.
  • Обяд: ориз с гъби, варен зрял фасул, супа от тофу и салата по желание – домати, краставици, марули.
  • Следобедна закуска: ядки.
  • Вечеря: печена риба, салата и филия хляб.

Приемайте достатъчно вода.

Лесна ли е за спазване вегетарианската диета

Хората, които обичайно не консумират храни от животински продукти, поради различни причини – не обичат или изпитват съжаление към животните, няма да имат затруднения при спазването на вегетарианската диета. За останалите, които обичат да хапват месо и млечни продукти, може да се окаже доста трудно да се лишат от тях.

Евтина ли е вегетарианската диета

Имайки предвид цената на месото, морските дарове и млечните продукти, преустановяването на тяхната консумация ще се отрази положително на бюджета, т.е. вегетарианската диета е по-евтина в сравнение с друга, в която са включени по-горните продукти.

Оценка
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta