Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

За колко време мога да отслабна

колко мога да отслабна

За колко време мога да отслабна? Най-често това изречение завършва с конкретизиран срок, в който да се случи. Колкото времето за отслабване е по-кратко, толкова по-нездравословно е намаляването на теглото и повишен е рискът от „йо-йо“ ефект.

Тук има норми, установени от специалистите по хранене, които е добре да следваме. Става дума за отслабване с до 1 кг. седмично. Загубата на повече килограми вреди на организма и се смята за нездравословна. Това прави 4 кг. месечно, като в този случай освен намаляването на течностите и горене на мускули, започва редуциране на мазнините.

Ето тук е разликата между отслабването на всяка цена (с риск за здравето) и отслабването от мазнини.

При кратки срокове и много килограми за премахване, е почти сигурно, че ще изберете някоя строга диета с минимални количества храна. Да, най-вероятно ще отслабнете, но с опасност за здравето си, а килограмите ще се завърнат веднага щом започнете да се храните нормално.

Къде грешим в желанието си да отслабнем?

Диетата обещава да отслабнем с 10 кг. за седмица – възможно ли е? Да, възможно е, но това няма да бъдат така омразните мазнини, тресящи се при движение. По време на подобна диета ще се лишим от голям процент вода плюс мускули и пренебрежително малко количество мазнини.

Веднага щом преминете към нормално хранене, организмът ще започне да задържа вода (нужна е за усвояването на въглехидратите). Освен това ще се задействат механизмите за складиране и всяка приета калория ще бъде отложена като мазнини.

По този начин съотношението между чиста мускулна маса и процент телесни мазнини се нарушава. Щом килограмите се върнат, те са в полза на мазнините, т.е. напълнели сте с няколко килограма, основно мазнини запаси. Метаболизмът също се влошава, влиза в т.нар. икономичен режим, а може и някои здравословни проблеми да бъдат отключени.

Бъркането на отслабване на килограми и отслабване на мазнини, прави хората нещастни, гладни и… пълни.

За премахване на целулита и мазнините като цяло, е нужно време, няма начин да стане за седмица или дори месец. Причината е в предназначението им, те се ползват като резервна енергия за организма и той си ги пази ревниво.

Затова на въпроса колко мога да отслабна, може да се отговори едва след изясняване на всички параметри по „заданието“:

  • Срок – за здравословното отслабване, намаляване на излишните мазнини, трябва да се остави достатъчно време. Това за всеки човек е строго индивидуално, но със сигурност периодът е няколко месеца.
  • Тегло – колкото повече килограми има за сваляне, толкова по-бързо отслабва човек в началото на диетата. Това със сигурност отнема време, няколко месеца, година, всичко зависи от излишните килограми.
  • Хранителни навици – наблягането на пържени (панирани) храни, бързи храни, хапването на чипсове, солети и баници представляват сериозна трудност за отслабването. Няма невъзможни неща и дори да ви се струва, че никога няма да може да се откажете от шоколада, има начин. Редуцирането на вредните храни също отнема време, може да минат години, докато се откажете от тях. Разбира се, никой не казва, че до живот трябва да страните от тези изкушения, но всекидневното им консумиране натоварва организма с ненужни вещества.

 

Схемата не е сложна, но се изисква време и постоянство. Намаляване на количествата нездравословна храна и постепенното преминаване към храните в естественият им вид – пилешко месо, а не пилешки кренвирши, риба, а не панирани пръстчета, в които евентуално има риба.

Колкото и да ни се иска да получим идеалното тяло веднага, нещата тук стоят по различен начин. Докато можем да поръчаме стока чрез интернет и след два часа тя да е доставена на вратата на дома ни, няма как да накараме тялото ни да се раздели с ценните си запаси от мазнина за кратко време. Ще се радвам да споделите в коментарите за колко време искате да отслабнете и какво се случва на практика?

За колко време мога да отслабна
4.89 (97.78%) 9 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂
1 Comment
  1. Здравейте!!! Статията много ми хареса. Бих искала за 2 месеца да сваля 8 килограма!

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta