Портал за диети, отслабване, диета, упражнения, рецепти, здраве
Телефон за връзка: 0889 973 002

Здравословно отслабване

zdravolovno otlsabvaneЗдравословното отслабване не е мит, но често се пренебрегва от желанието ни да стане бързо. Няма бързо отслабване, което да бъде здравословно. Всяка рестрикция лишава организма от важни за него вещества, а това се отразява по един или друг начин на цялостното му състояние. За да се запознаете с принципите на здравословното отслабване, може да разгледате статията ни за „Здравословни диети“. В настоящата публикация ще засегнем темата за ползите, които носи едно здравословно отслабване на организма.

Първо – намалява риска от затлъстяване

 • Затлъстяването е /болестно/ състояние на организма, при което се наблюдава повишено отлагане на мазнини в организма. При хора, които приемат повече калории /енергия/, отколкото изразходват се получава натрупване на мазнини. Ужасяващите факти сочат, че България е на 6-то място в Европа по детско затлъстяване.
 • Решението е да се балансира приема и разхода на калории чрез правилна диета, и включване на двигателна активност.

Второ, рискът от сърдечно-съдови заболявания намалява

 • Затлъстяването оказва най-много негативни ефекти върху сърцето и неговата функция. Повишава се опасността от инфаркт и инсулт. Увеличеното тегло натоварва работата на кръвоносната система, а повишеното съдържание на мазнини в кръвта създават условия за втвърдявате на кръвоносните съдове, както и отлагане на натрупвания, които ги стесняват и опасността от образуване на тромби нараства. Това се получава, защото намалява възможността за нормално протичане на кръвта и кръвните телца се натрупват и сгъстяват. Рискът от запушване на кръвоносен съд намалява многократно.
 • Решението е да се намали процентът на мазнини в организма като се спазват здравословни диети.

Трето, регулира нивата на холестерол в кръвта

 • Холестеролът е вещество /стерол/, което циркулира нормално в организма на човек. Той е вещество, участващо в синтеза /прекурсор/ на естрогена, тестостерона, жлъчната киселина и други. Интересното е, че ние можем сами да си произведем достатъчно количество от него /приблизително 85% от наличния/, а чрез храната си набавяме допълнително /около 15%/. Повишеното консумиране на храни, съдържащи прекалено много мазнини, наситени мастни киселини и трансмазнини, повишават риска от натрупването на холестерол по стените на кръвоносните съдове и тяхното стесняване /атеросклероза/.
 • Решението е назначаване на правилно лечение от специалист, както и ограничаване на храни като червено месо, яйца /конкретно жълтъците/, пилешката кожа и мазните части, морските дарове и млечните продукти с висок процент на масленост /сметана, мляко, масло, сирена, кашкавал и други/.

Четвърто, помага при стомашно-чревни неразположения

 • Здравословното отслабване предпазва или помага при вече съществуващи стомашно-чревни проблеми. Това може да бъдат запек, диария, подуване, метеоризъм и други. Дори на пръв поглед да изглеждат само като леки неразположения, те оказват съществено влияние върху цялостното състояние на организма, както и на самочувствието ни. Намалените функции на стомаха и червата пречат на нормалното смилане на храната и на пълноценното усвояване на хранителните вещества в нея. Постоянно подутият стомах понижава самочувствието, а газовете са особено неприятни и нарушават социалният живот.
 • Решението е в менюто да се включат източници на фибри /баластни вещества/. Те създават чувство за ситост и раздвижват перисталтиката. Повече за тях може да прочетете в статията ни „Фибрите“.

Пето, намалява опасността за развиване на диабет

 • Здравословното отслабване оказва положителен ефект и върху превенцията на диабет тип 2 (можете да видите повече в статията ни Диета при диабет тип 2). При липса контрол върху храненето и преобладаващо консумиране на рафинирани продукти, мазнини и сол, правят организма податлив на коварното заболяване. Прекаляването със сладки изделия – захар, шоколад и сладкиши, карат организма да произвежда повече инсулин и след приемането им се наблюдават пикови стойности.
 • Решението е да се включат фибри в дневното меню и то на всяко хранене. Те са важни за регулиране на кръвната захар и секрецията на инсулин.

Шесто, подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите

 • След подобряване функциите на храносмилателната система и извеждане на токсините, се наблюдава пълноценно подхранване на всички тъкани. Кожата, косата и ноктите се снабдяват с белтъчини, витамини и други важни за тяхното състояние вещества.

Организмът е сложна система, която има взаимосвързани части. Подобряването на едната, води до подобряване състоянието на другата, а тя отговаря за това на третата. Затова поддържане на тялото със здравословно отслабване подобрява не само самочувствието, но и здравето.

Здравословно отслабване
4.5 (90%) 4 votes
The following two tabs change content below.

Ivelina Popova

Здравейте аз съм Ива и откакто се помня се интересувам от здравословния начин на живот. Ще се радвам да оставите оценката си статията след като я прочетете 🙂

Вашият коментар


Успешни истории

* Всеки човек е индивидуален и резултатите от успешните истории могат да варират. Dietata.com не се ангажира с конкретен резултат.
individualna 90 dnevna dieta